17 april 2012

Två pojkar dog av blixten sommaren 1930

Det var den 30 juli 1930. På godset Ems ängar vid Skruvshult höll man på att räfsa hö när ett oväder med åska plötsligt drog över bygden. På ängen befann sig bland andra pojkarna Olle och Anders Ljunggren, 7 respektive 3 år gamla. När ovädret kom sprang pojkarna bort och sökte skydd under en gran, men det ville sig inte bättre än att åskan slog ned i granen varpå pojkarna dog. En tredje pojke hade bara några minuter tidigare lämnat granens skydd och överlevde därmed.

Pojkarna var söner till Emelia Ljunggren som var hushållerska hos torpare Ekberg i Smedrum under Åserum, Mönsterås socken.

Så långt artikeln i tidningen. Till denna historia kan kopplas en  förskräcklig muntlig tradition som säger att torpare Ekberg, som fungerade som en fosterfar för pojkarna, precis innan ovädret ska ha gett barnen stryk för något, och att de därför ska ha begett sig till granen undan vreden. Därefter skall ovädret ha kommit varpå pojkarna stannade kvar under granen. Sanningshalten i denna del kan jag dock inte gå i god för. Om den mot förmodan är sann ger det historien en särskilt kuslig dimension. Om den är osann, är den ledsam för torpare Ekberg.

Artikeln i lokalpressen dagen efter den tragiska olyckan.

Inga kommentarer: