1 april 2012

Dubbla hat trick när GIF:s dam- och herrlag vann

Både GIF:s damer och herrar har varit i farten idag med lyckosamma resultat.

Damerna mötte Växjö FF
Snålblåsten inbjöd kanske inte till fotbollshumör, men jag var lite nyfiken på hur damerna skulle stå sig mot kommande seriemotståndarna Växjö FF i division 3. Det var premiärmatch på IP och premiär för mig att se damlaget i år.
Seger med 4-1
GIF ställde ett delvis nytt lag på benen. Det var i alla fall en del omstuvningar. En av förra säsongens skyttedrottningar kan av angenäma skäl inte vara med. Likaså saknades ytterligare tre nyckelspelare – Moa , Senada och Magdalena. Trots att alltså fyra av förra årets absolut bästa spelare var indisponibla så var GIF totalt överlägsna om man ser till matchen som helhet. Segern med 4-1 var odiskutabel och i underkant.

Hat trick
Trots saknade spelare och en del nya positioner för somliga så gjorde man en helgjuten insats. På topp hade man satt Hilda Dahlberg och hon var ett ständigt orosmoment för Växjös försvarslinje. Ett äkta hat trick blev det för henne och hon var dessutom ytterst nära att näta ytterligare ett par tre gånger (förra säsongen gjorde hon ett mål). Det fjärde målet gjordes av Louise Stenfelt på en snyggt slagen frispark. Jag trodde ärligt talat att GIF skulle sakna slagkraftig offensiv med förra årets två skyttedrottningar frånvarande i denna match, men så blev det inte. Och med Moa på planen blir det förstås än mer spets och fart framåt.
Blockerade effektivt uppspelsvägarna
Men det som imponerade mest idag var det gedigna lagarbetet. 90% av matchen såg det riktigt bra ut. GIF stressade med hög press motståndarna, blockerade effektivt uppspelsvägarna, vann boll tidigt på mitten och gick framåt. De gånger Växjö lyckades ta sig över mitten agerade de fysiskt starka backarna mycket resolut och utan pardon. Denna strålande defensiv lade förstås grunden för GIF:s offensiv.
Ett par mindre svackor
Ett par gånger under matchen släpptes Växjö fram och kunde komma med fart i djupet eller i bra skottlägen. Vid ett av dessa tillfällen gjorde laget sitt mål – ett ganska högt skott som GIF:s målvakt helt enkelt inte nådde upp till. De svenska fotbollsmålen är ju anpassade för män med högre medellängd. Vid ett annat tillfälle tvingades målvakten till en fin paradräddning ensam med motståndaren. Men så fort GIF gick tillbaka till den i och för sig konditionskrävande pressen och positionsspelet så fungerade det väldigt bra. Och det vill nog till att man klarar det mot mer anfallsskickliga lag än Växjö FF. GIF måste vara väl samlade när man får snabba anfallsspelare emot sig.
Visserligen tippade jag att Växjö FF skulle bli ett bottenlag i år, när jag häromdagen gick igenom lagen i division 3 östra. Men just därför var det så skönt att damerna vann så klart över detta lag.
Spelarberöm
Laginsatsen var som sagt så gedigen att det nästan känns fel att lyfta fram några enskilda spelare. Men visst imponerade Hilda med sina tre mål. Jag höll också ett extra öga på nyförvärvet Diana Engström som var utmärkt – stark och suveräna framspelningar. Matchens roligaste ögonblick var kanske när en liten Växjötjej försökte ta sig förbi Johanna Hjalmarsson, men det tog liksom tvärstopp och slutade med vågrätt studs två meter. Helt schysst förstås och perfekt backspel. Nämnas bör också Lina Anderberg, som var riktigt pigg, men som fick en rejäl smäll i kamp med målvakten. Efter att ha vilat tio minuter klev hon in på banan igen. Rätt attityd.
Skönt för GIF att man fick göra några mål, vinna och förstärka självförtroendet.
Noterbart i övrigt är att Madesjö B idag slog Kalmar Södra med 8-0. Kalmar Södra vann ju nyligen med 1-0 över GIF i en träningsmatch. Båda lagen återfinns i samma serie som GIF. Madesjö är dessutom premiärmotståndare.

GIF-damerna besegrade kommande seriemotståndarna Växjö FF med 4-1 på ett kylslaget IP. Sandgropen från i höstas fanns kvar. Förhoppningsvis försöker man göra något åt den innan seriespelet börjar.
Herrarna vann mot Ruda
Även herrarna har spelat idag. För motståndet stod Ruda IF i Smålandscupen (Hyundai cup). Segersiffrorna skrevs till 4-1. Även här kan en tremålsskytt rapporteras. Det var Martin Lindqvist som nätade tre gånger. Låt vara att Joel hann emellan och gjorde GIF:s andra mål. Tyvärr hade jag inte möjlighet att se även denna match, men noterar att det är bra att det görs mål.

Själv blev jag mycket glad när jag fick detta kort som tack för att jag bevakar GIF:s matcher. Verkligen schysst av GIF. För det blir ju en slant när man bevakar både herr- och damlaget. OBS: Inget aprilskämt. Dagens segrar i all ära - men missa inte dagens stora nyhet i artikeln under denna, ett av Mönsteråsbloggens största scoop någonsin.

Inga kommentarer: