3 maj 2012

Historien har visat att det farligaste som finns är alla lydiga tjänstemän

Inte ok med välsignelse, men ok med blodig sönderslagen Kristus på korset
Skolan gör ju anspråk på att stå neutral i förhållande till politiska ideologier och religioner. Därför får skolan inte fira avslutning i kyrkan om inte kyrkan garanterar frihet från religiösa inslag såsom den ödesdigra välsignelsen där prästen önskar allt gott över ungarna, liksom den minst sagt illvilliga psalmen ”Den blomstertid nu kommer” som ju antyder att Gud frambringar grönskan och inte evolutionen eller slumpens naturlagar. Däremot går det uppenbarligen bra med alla religiösa bilder med en exempelvis lidande blodig och sönderslagen Kristus på korset, som ju får våldsamheter på TV att framstå som fredagsmys på Bolibompa. Undrar förresten vad som händer om det dyker upp en präst på skolavslutningen i någon park eller aula och ropar "Gud välsigne er" till barnen. Blir det polisingripande då?

Myten om skolans neutralitet
Nå, nu är ju skolans neutralitet endast skenbar. Bakom neutraliteten i sig döljer sig ju en värdering om att neutralitet i dessa frågor är bra. Och i övrigt är skolan inte alls neutral – varken aktivt eller passivt. Dels står skolan i Sverige aktivt för specifika grundvärderingar som man vill få alla att omfatta, vilket förstås är omöjligt i ett så uppsplittrat samhälle som vi lever i. Skolan lär också ut diverse teorier om universum och människan som presenteras som fakta. Man förmedlar också värderingar om samlevnad och sexualitet som inte alls omfattas av alla föräldrar. Och bakom varje vinkling av ett ämne döljer sig icke-neutrala värderingar om vad som är viktigt. Likaså finns det icke neutrala värderingar bakom vad som man väljer att inte lära ut. Så att skolan skulle vara neutral är en myt. Jag befarar många duster med skolan under min dotters skoltid. Särskilt när hon blir äldre och skolan lär ut för familjen helt främmande värderingar, just därför att vi inte har anammat statsideologin i vissa frågor.
Skolan är dessutom passiv i förhållande till många fenomen där man genom att tillåta det inte är neutral. Det kan handla om att det är tillåtet att ta med leksaker till skolan, att skolan gör saker där föräldrar förväntas bidra med tid och pengar etc.

Lydiga tjänstemän
Nej, låt oss en gång för alla slå fast att skolan inte är neutral. Och när skolverket går in med pekpinnar för skolavslutningarna, så har man för länge sedan passerat gränsen för det löjeväckande. Och så alla dessa rektorer som inte vågar gå emot staten. Visa lite civilkurage och var i det avseendet ett föredöme för era elever. Det finns tider då regler är till för att brytas. Historien har visat att det farligaste som finns är alla lydiga tjänstemän.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Själv blir till att gå ur svenska kyrkan. Kan inte grabben få tillgång till kyrkan på lagligt vis så behöver de inte mina pengar heller. Med tanke på hur mycket skatt man betalar till kyrkan på en livstid så kan man tycka att ett besök på avslutningen är en ganska bra affär för kyrkans del.


Det går ju bra att lösa på andra orter/ställen, så man har väl valt efter eget tycke, då gör jag det med...

Jonny sa...

Jag förstår inte varför man ska vara med i en kristen församling om man inte är kristen eller sökare. Möjligen kan man vara med om man via skattemedel vill stötta det kyrkliga kulturarvet eller nyttja kyrkans tjänster vid bröllop och begravning.

Anonym sa...

Visst är det konstigt. Kyrkskatten borde avskaffas och vara frivillig.

Anonym sa...

Det är INTE kyrkan som stänger ute någon överhuvudtaget utan dessa galna lagar och regler som fega rektorer till punkt och prickaa måste följa! Kyrkan får ju tyvärr skulden hela tiden när det tvärtom är skolverket/lagarna som är orsaken!