25 juni 2012

GIF tillbaka som vinnare mot Holsby - gick obesegrade genom hela vårsäsongen

Idogt regnande
Trots ett idogt regnande så bjöd serieledarna Mönsterås och toppaspiranterna Holsby på en riktigt underhållande match när vårsäsongen i division 5 östra skulle fullbordas. Holsby hade vid seger chansen att haka på topplagen, medan Mönsterås ville förstärka sin topposition och visa att poängtappet senast var ett olycksfall i arbetet. Och som väl var blev det inte något av regnet orsakat slumpmål som avgjorde matchen.

Stukade lag
Båda lagen kom till spel något stukade. Holsby hade ett par spelare avstängda och Mönsterås saknade sin ordinarie målvakt och ett par bortresta utespelare. Målvakt i Mönsterås var för dagen Magnus Johansson som torde ha passerat 40-årsstrecket och som numera bara står i mål i yttersta nödfall. Precis som jag är han ju inte längre något benrangel. GIF tvingades också ändra i den hittills så framgångsrika backlinjen där Ako idag tog Martin Johanssons plats. Och när Ako flyttade ner till backlinjen fick Idris ta Akos plats på mitten.
Holsby började med pondus
Det fysiskt starka Holsby började matchen med pondus och skapade ett visst tryck mot Mönsterås straffområde. Det resulterade i en riktigt het chans där Mönsterås målvakt tvingades till en snabb fotparad.

GIF tar ledningen
Men ganska snart kom serieledarna igång med det snabba omställningsspel som har blivit lagets signum i år. Det skulle dröja till den 13:e minuten innan det gav utdelning. Mönsterås forward Joel Fransson visade sin styrka i en närkamp, vann boll och avancerade mot straffområdet där han snyggt passade till Tobias Jonsson som omarkerad placerade in bollen bakom Holsbys målvakt.
Spelet jämnar ut sig
Holsby fortsatte rulla boll riktigt fint, men lyckades inte i det sista momentet där man antingen sköt utanför målramen eller avväpnades av Mönsteråsförsvarare.

Spelet jämnade ut sig i takt med att klockan gick och Mönsterås skapade allt fler farligheter genom sina snabba anfall. Båda lagen försökte verkligen spela konstruktivt och lyckades förvånansvärt väl mot bakgrund av att regnet vräkte ner och tilltog under matchens gång. 1-0 till Mönsterås efter en jämn första halvlek var ändå helt i sin ordning.
Drömstart på andra halvlek
Andra halvlek hade bara pågått i fyra minuter när Joel Fransson kom i ett friläge för Mönsterås. Holsbys målvakt rusade ut, men Joel lyckades peta bollen förbi och in i mål. 2-0 och en drömstart för Mönsterås.

Idris avgör
Matchen fortsatte med ömsom böljande anfallsspel åt båda hållen, ömsom kamp och slit på den allt mer svårhanterliga planen som mer och mer fick karaktären av leråker med vattenpölar. Med fyra minuter kvar av matchen så kom avgörandet. Idris Eliassi gick framåt för Mönsterås mot Holsbys straffområde och sköt ett välplacerat skott där bollen letade sig in strax bredvid målvaktens vänstra stolpe.
Matchen kändes nu avgjord och Mönsterås släppte något på koncentrationen, vilket medförde att Holsby kunde reducera till 1-3 med bara minuten kvar. Men någon slutdramatik blev det aldrig.

Härlig lagseger
Mönsterås avslutade därmed vårsäsongen på ett underbart sätt. Precis som mot de andra topplagen så var fokus nu på topp. Alla offrade sig och kämpade som om det gällt livet. Det var härligt att se GIF agera som ett helgjutet lag och blanda kamp med elegans på det sätt man gjorde. Och om någon trodde att Mönsterås inte skulle leverera utan den sedvanliga uppställningen…tja det gick ju bra ändå. Magnus Johansson gjorde några riktigt kvalificerade räddningar, var väldigt vältimad hela matchen och agerade tryggt och med pondus. Hur han kunde hålla denna höga klass är obegripligt. Och Ako gjorde en jättematch som mittback i Martin Johanssons ställe. Framåt såg det också väldigt bra ut. Idris var oerhört nyttig både framåt och bakåt. Johan gjorde en enorm kämpainsats. Joel väldigt stark och snabb. Inhopparna tog för sig föredömligt och ännu en gång plus för Andreas Hauges inhopp. Och Daniel Skaret var inte långt ifrån att göra mål. Men som sagt – det här var en lagseger.
Experterna fick fel
Före denna säsong så tippades Mönsterås av alla experter komma sist eller i bästa fall på kvalplats. När halva säsongen nu är spelad så är Mönsterås obesegrade serieledare med tio segrar och en oavgjord match. Tala om succé. Spelarna och tränarna Patrik Lindeborg och Fredrik Elvö har gjort det ingen kunde tro var möjligt. Fantastiskt är ett understatement! Nu väntar den spännande höstsäsongen som tjuvstartar redan på lördag.

Tyvärr blev det inga bilder idag. Jag vågade inte riskera fuktskador på mobil eller kamera.

Kuriosa: På plats ikväll var en av GIF:s mest framgångsrika spelare genom tiderna - Thomas Sunesson. Kul att han fick se GIF vinna.