25 juni 2012

Midsommarfyllan och fotbollen

Tommy Berg har skrivit ett tänkvärt inlägg på Lokalbollen om midsommarfyllan och fotbollen. Om jag förstår honom rätt vill han hellre flytta på träningar och matcher kring midsommar, än arbeta för att spelare ska ta det lugnt med alkoholen vid midsommar. Det kan jag inte hålla med om.

Säkert är det så att även en och annan fotbollsspelare tar sig en fylla ibland, och inte bara vid midsommar om nu någon var naiv och trodde det. Enligt Tommy kan man bara ställa krav på dem som har kontrakt (och får betalt). Men nog fasen kan man förvänta sig att även spelare i lägre divisioner i vart fall inte kommer bakis på träningar och matcher. Är man med i ett fotbollslag så har man gjort sitt val och där tycker jag det ingår att man tar det hyfsat lugnt med alkohol i anslutning till träningar och matcher. Det finns allt för många spelare och lag som har spolierat sina chanser genom oseriöst naivt förhållande till alkohol.

Därmed inte sagt att föreningar ska peka finger åt spelare som är berusade ibland, men jag förväntar mig att den som representerar en förening, även på fritiden i någon mån uppträder i linje med föreningens hälsoprofil så att det inte påverkar träningarnas och matchernas kvalitet.

Det är överlag lite för mycket "he, he, he" kring supandet i fotbollens värld. Visst...de flesta tar sig väl igenom ungdomsåren med några fyllor utan att hamna i misär. De flesta hamnar väl ungefär där jag är till slut - man finner inget nöje i fyllan längre utan nöjer sig med några pilsner och ett par glas rött ibland. Men vill man satsa seriöst mot toppen så är det absolut en försiktig linje som torde räcka längst.

Inga kommentarer: