31 juli 2012

Fotbollsnoteringar från hängmattan

Helt oacceptabelt
Ligger här i hängmattan, eller om jag möjligtvis sitter i soffan, och har som vanligt lite åsikter om det mesta. Noterar för det första att höstsäsongen snart får se till att börja. Det är ju helt dött, bortsett från att en del spelare verkar byta klubb under sommaren, särskilt i de högre serierna. Helt oacceptabelt. Man ställer förstås upp för sin klubb säsongen ut, såvida man inte måste flytta för studier eller annat av samma karaktär. Långsiktighet, kontinuitet och hjärta för klubben är A och O om fotboll skall vara trevligt.

Än bättre prestation
I övrigt har det varit en loj fotbollsfri månad. Visst, lite psykologiskt småfäktande har det varit och nån från Norrhult på Lokalbollen som inte tyckte att GIF var så bra som tabellpositionen visade. Ja, det hade visst flera lag sagt. Nåja, nu finns det ju inget division 5 lag i Småland som har spelat in lika många poäng som GIF, så helt odugliga kan de ju inte vara. Ibland får man bara låta siffrorna tala för sig själv. Men om nu inte GIF varit särskilt överlägsna på planen, men ändå leder, så är det ju på ett sätt en än finare prestation. Att vara överlägsen och leda serien är kanske ingen större prestation, men att leda serien och bara vara något bättre är en bedrift.
Men lite snack ska det förstås vara. Lite avundsjuka och munväder ingår i spelet och så ska det vara. Det är en del av charmen och uppladdningen inför hösten. Men som helhet har det inte hänt mycket. Jo, Martin Johanssons minnescup har spelats i Påskallavik. Och där fick GIF visst stryk i semifinalen av Stjärnan med 1-0. Lite trist men inget att haka upp sig på. Med all respekt för cupen, men det är i seriematchen i Påskallavik i augusti som vi får se vem som är bäst.

Fotbollsbevakningen på Internet
En annan notering är att fotbollsbevakningen på Internet har gått framåt denna säsong. Media har ju ingen möjlighet att bevaka alla lokala lag med djup, så det borde ju finnas en efterfrågan på webbaserade fotbollssidor producerade av lag eller privatpersoner.
Förra året fanns Bollkollen som bevakade lagen i Högsby-Oskarshamnsregionen på ett fint sätt, men den orkade visst inte gå igång i år igen. Det gäller ju att samarbetet mellan utgivarna och lagen fungerar maximalt för att man ska orka med stora projekt.

I år är det istället Lokalbollen som har klivit fram som den mest ambitiösa fotbollssidan. Målsättningen verkar vara att täcka södra och mellersta Kalmar län och delar av Kronoberg. Hittills har man lyckats väldigt bra, och det är bara att hoppas att det blir en fortsättning. Det är förstås mycket jobb som ligger bakom, men initiativtagaren Kim Ahlqvist har lyckats få ihop ett fint gäng som skriver med både djup och bredd.
Vad gäller den för Mönsterås relevanta div 5 östra så har nästan alla lag en hemsida där man i de flesta fall kan läsa korta eller långa referat. Emellanåt kan man också få läsa några rader inför matcherna. Men ändå får man nog säga att flera lag skulle kunna utveckla sina sidor avsevärt.

Bortom lagens egna sidor finner vi ”Professorn” som ligger under IF Ariel, fast han skriver fristående. Där kan man läsa om varje lag inför säsongen, samt ta del av tips inför varje omgång. Den här sommaren har han till och med hunnit med ett "bloggkrig" med "Smes hörna".
Nämnas kan väl också fotbollsdelen av min egen blogg med försnack inför varje omgång och referat. Jag skriver inte på uppdrag av Mönsterås GoIF, men det råder förstås ingen tvekan om var jag har mina sympatier. Mina ord är dock enbart mina, och inget som Mönsterås GoIF behöver stå till svars för.

Eftersom jag inte har någon bakgrund inom fotbollen så hoppas jag ibland kunna bidra med lite annorlunda perspektiv. Bland de teman som fått folk att höja lite på ögonbrynen kan nämnas: alkoholromantik och bakfyllespel inom fotbollen, konstgräsplan i Mönsterås, statistik över gula och röda kort, historiska perspektiv, lyft fram idén om ett Stranda United för att lyfta mönsteråsbygdens fotboll till division 3 igen, bevakat damfotboll, samt skrivit om motståndarlagens idrottsplatser.
En idé som jag tyvärr inte har genomfört är att spela in och lägga ut försnacken på Youtube, men det har helt enkelt inte blivit av. På fredag börjar i alla fall Mönsteråsdamerna sitt seriespel igen med en uppskjuten match hemma mot Lessebo – ett gyllene tillfälle att bryta den negativa trenden och få med sig lite självförtroende inför kommande matcher.

Inga kommentarer: