15 augusti 2012

Dags för åttonde raka segern hemma - Försnack och tips inför omgång 14 av division 5 östra

Lite folk borta?
Om jag hade jobbat för en kvällstidning med böjelse för det oanständiga hade jag kanske satt ”Anfallskris i GIF” som rubrik. 0 mål i förra matchen och så är vår främste målskytt Idris avstängd i nästa match mot Alseda/Ädelfors. Lägg därtill att det är tveksamt huruvida Joel och Calle är med. (Det var enklare förr när man spelade bandy på vintern och fotboll de andra årstiderna. Handboll och innebandy är ju svårare att kombinera med känns det som). Tre av de fyra bästa i den interna skytteligan saknas således kanske. Nå, nu finns det förstås fler som kan göra mål, och så får det bli. Det är förstås också bättre med en avstängning i denna match än mot Stjärnan.

Ingen höstkris i år?
Men jag tror inte det blir någon sedvanlig höstkris i GIF i år. Albert Einstein sa en gång att ”Försök inte bli en man med framgång. Försök hellre bli en man med värderingar”. Söker man framgång utan grundtrygghet, inställning och värderingar går det i regel åt helsike. Jag tycker tveklöst att GIF har haft attityd i år, vilket i sig genererar framgång.
Kanske var jag lite negativ när jag beskrev GIF:s 0-0 match mot Norrhult. Hade det varit förra året hade man kanske fått stryk med 6-0. I år finns det en grundläggande lagmoral som gör att man får 0-0 även om en del inte stämmer. Fortsätter GIF med denna inställning så vinner man både supportrarnas respekt och matcher.

Noteringar från förra omgången
Förra omgången bjöd på ett par intressanta resultat som förvisso inte var sensationer, men som ändå bör noteras. Jag trodde ju lite på att Långemåla skulle ta chansen nu i höst, men efter 0-5 borta mot Holsby får jag definitivt revidera den uppfattningen. Långemåla tog därigenom inte in några poäng på GIF. Holsby tog därmed in två poäng, men låg ju något längre efter i utgångsläget. Holsby kliver nu fram som en stark kandidat till tredjeplatsen.
Jag trodde också felaktigt att Ariel skulle slå Hebe, men så blev det inte. Det i våras så försvarsstabila Ariel har på två matcher släppt in nio mål.

Vidare noteras att Målilla tog sin första seger borta mot Braås. Det hade jag i och för sig tippat. Tror inte det var sista segern för Målilla i år.
Omgång 14
Den fjortonde omgången har några matcher av särskilt intresse. Den på pappret hetaste blir den mellan Ariel och Stjärnan. Jag tror inte Ariel upprepar sitt senaste bottennapp mot Hebe, utan bjuder Stjärnan rejält motstånd. Samtidigt verkar Stjärnan oerhört svårslagna just nu. Men jag hoppas verkligen att Ariel kan ge GIF en hjälpande hand på lördag.

Mönsterås tar emot Alseda/Ädelfors
För Mönsterås blir det att ta sig an Alseda/Ädelfors hemma på IP. GIF vann vårmatchen med 5-1, men då ska vi komma ihåg att A/Ä saknade några av sina bästa spelare. Den här gången lär man ställa ett något bättre lag på planen. A/Ä har visserligen inte vunnit en enda bortamatch i år, men det är just därför sällsynt viktigt att GIF inte underskattar motståndet. Här krävs rejäl laddning och fokus. A/Ä har också ett par duktiga målskyttar i Emil Norrisson och David Westerdahl, medan försvaret ser mer mänskligt ut. GIF har 7 raka segrar på hemmaplan och ska man vara med och slåss om seriesegern får man inte tappa poäng mot Alseda/Ädelfors. Då rycker Stjärnan förbi som en trimmad epa-traktor. Samtidigt får ju inte GIF börja bli rädda att förlora. Då kan det bli krampaktigt. Det bästa är om man kan kombinera spelglädje med koncentration.
Tips omgång 14
Jag noterar att jag vann den senaste omgången av "Professorns" tipstävling och nu ligger tvåa i tipstävlingen strax efter "Nisse" från Stjärnan. Även här ser det alltså ut att bli en kamp mellan Mönsterås och Stjärnan om segern.

17 augusti
Målilla GoIF – Norrhults BK 1-3
Norrhult imponerade senast mot Mönsterås. Målilla bör ha stärkt sitt självförtroende med sin första seger senast. Tror ändå Norrhult är ett bättre lag som borde vinna även på bortaplan. På ett system hade jag dock garderat med kryss.

BB 2001 – Holsby SK 1-3
Holsbys seger med 5-0 mot Långemåla inger respekt. Har man nu fått tillbaka en del från skadelistan och spelar lika bra som senast så ska man slå BB 2001.
18 augusti

Mönsterås GoIF – Alseda/Ädelfors FF 3-1
Mönsterås saknar ett par av sina bästa målskyttar, men hemma ska man slå Alseda/Ädelfors. Enda hotet är underskattning, och det tror jag inte man gör sig skyldig till.
Långemåla IF – Braås GoIF 3-0
Braås är i en allvarlig svacka och jag har svårt att tro på en vändning borta mot Långemåla.

IF Hebe – Rödsle BK 7-1
Hebe gjorde hela sex mål på Ariel senast. Rödsle bör man ju ha än mindre problem med.
IF Ariel – IF Stjärnan 2-2
Med den form Stjärnan visar nu bör man förstås vinna här för att vara i slagläge i den kommande seriefinalen mot Mönsterås. Men det är just då det riskerar att låsa sig. Och Ariel måste vara rejält revanschsugna efter fadäsen mot Hebe. Hemma tar man poäng.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena mors. Tack för en bra och underhållande blogg framförallt om fotbollen. Men snälla sluta att gnälla om att det saknas spelare hit och dit. Det bara är så och man kan inte göra så mycket åt det. De spelare som är tillgängliga till matchen är de 14-15 bästa för dagen. Och om nu en är avstängd eller någon satsar på någon annan idrott så är det inte mycket att görs åt. Sluta gnäll och fortsätt med det sportsliga. Mvh Leif

Jonny sa...

Tack för kommentar! Eftersom tillgängliga spelare kan påverka utgången av matchen så är det, som jag ser det, en högst relevant faktor när man ska skriva om en match. Särskilt om ett lag har en smal trupp. Det är likadant när Sverige spelar. Tidningarna diskuterar hela tiden startelvor och om några tongivande spelare är borta. Men jag har mött din inställning många gånger och jag tror den är den dominerande. Den respekteras, men jag delar den inte. Jag har inga rötter inom fotbollen och kanske är det därför som jag anser faktorn är viktig.