16 augusti 2012

Frånvarande spelare, väder och alkohol - tre högst relevanta faktorer i fotboll

Lag som tiger och lider framstår av någon outgrundlig anledning som mer sportsliga
Jag händer ibland att jag får kommentarer att jag i mina fotbollsartiklar inte borde ta upp när det av olika skäl saknas spelare pga avstängningar och annat. Man spelar med bästa laget just den dagen, brukar det heta. Jag borde ägna mig åt det sportsliga istället etc.

Faktum är att jag möter den inställningen så ofta att jag nu en gång för alla tänkte förklara hur jag ser på det. Jag tycker nämligen att truppens sammansättning är en mycket viktig faktor, som inte alls har med osportsliga ursäkter att göra. Ändå verkar det nästan tabubelagt att väga in den faktorn i seriösa analyser. Lag som lider och tiger om sina frånvarande spelare framstår av någon outgrundlig anledning som mer sportsliga.

En relevant faktor
Men vilka spelare som ett lag har tillgängliga för spel är en högst relevant faktor som givetvis borde vägas in när ett lags styrka ska bedömas. Lag med bred trupp, och framför allt bred topp, kanske inte lider av frånvaro i lika hög grad som ett lag med smal trupp. Vissa lag är mer beroende av sina toppspelare än andra, även om vissa lag in absurdum vägrar erkänna att vissa spelare i en mening är viktigare än andra, bara för att man inte vill såra kollektivet eller inhopparna.
Exemplet Niki
Jag minns säsongen 2009. GIF fick ett extra offensivt lyft i de matcher som Niki Avdyli spelade. När han var avstängd eller frånvarande förlorade GIF en del udd framåt som inte var helt oviktig. Men det skulle jag aldrig ha skrivit. Genast kom ”laget-före-jaget-moralisterna” fram och menade att så kunde jag väl inte mena. Man fick liksom inte överdriva Nikis betydelse. Laget skulle minsann klara sig ändå. Och så bra var han väl ändå inte, fick jag veta när jag förutspådde honom en framtid inom toppfotbollen. Ja, idag vet vi hur det gick – både för Niki och GIF.

Ibland är det makalöst vilka klyschor som ska nötas in i fotbollslagen. Det lag som inte klarar av "stjärnorna" och "divorna" kan satsa på korpfotboll istället. Det sägs ibland att det är bredden som ger eliten. Men det är tvärtom. När det finns en elit, vare sig de heter Niki Avdyli eller Thomas Sunesson, så inspireras fler att börja spela fotboll.

Media använder denna faktor
Man kan också notera hur media i övrigt använder sig av denna faktor. När Svenska landslaget spelar så brukar media alltid diskutera startelvor och vad det kan innebära att den och den spelaren är frånvarande. Där ges det en betydelse. Men så fort vi hamnar på gärdsgårdsnivå så omvandlas den faktorn plötsligt till en dålig ursäkt. Jag brukar i och för sig inte diskutera tränarens val av startelva, då jag anser att det är tränaren som känner laget bäst. Men det är klart att om jag skulle anse att startelvan borde ha sett ut annorlunda, så kommer jag att skriva det.
Alkohol och pissväder
Nu finns det i och för sig ett par faktorer till som jag ibland använder mig av som förklaringsvariabler, som folk brukar reta sig på ännu mer. Den ena är sambandet mellan alkoholanvändning i anslutning till träning/match och resultat. Detta är uppenbarligen ytterst känsligt. Men jag vet att någon på Östran /Nyheterna försökte förklara Högsbys mystiska fall i tabellen varje höst utifrån detta resonemang. Det lär inte ha varit populärt. Personligen struntar jag blankt i folks alkoholvanor, men det är självklart att en livsstil som präglas av överdrivet festande påverkar prestationen på planen.

Det andra är vädret. Jag hävdar att vissa lag drabbas hårdare än andra av regnig väderlek. Jag ska inte utveckla det nu, men visst är det så att vissa spelande lag har svårare att hantera skitvädret än andra. För GIF var det så 2009-2011. I år spelar GIF på lite annat sätt och drabbas därmed inte lika hårt av pissvädret.

Förresten - ni har väl inte missat att Markku Ahonen skriver på Lokalbollen. Verkar vara en skön lirare. Han har även en spalt i Östran/Nyheterna.

Inga kommentarer: