13 augusti 2012

GIF gnetade till sig en poäng i Norrhult

Rödklädda Mönsterås lyckade få med sig en poäng hem från Norrhults legendariska idrottsplats, Odenplan.
Mönsterås på Odenplan
Det är inte många lag som tar poäng av Norrhult på legendariska Odenplan. Före kvällens match hade bara ett av sex lag lyckats med bedriften. Skulle serieledarna Mönsterås bli det andra laget? En stor och entusiastisk publik hade mött upp i den fagra sensommarkvällen för att se de båda division 5 lagen göra upp.

Norrhult tog kommandot
Norrhult tog genast kommandot och satte med tyngd och bra passningsspel press på Mönsterås som verkade något överrumplade och rådvilla. Hemmalaget rullade boll fint ända fram till det sista avgörande momentet där man antingen körde fast i Mönsterås försvarslinje eller helt sonika missade målet. Norrhult kämpade också till sig några hörnor och frisparkar i bra lägen, men Mönsterås försvarade sig bra.

Offside och ribbskott
De rödklädda serieledarna hade svårt med passningarna och skickade mest långbollar på sina forwards. De flesta försöken slutade dock med offsideavblåsningar, de andra med att Norrhults backar hann före. Men i den 27:e minuten slet sig Idris Eliassi loss för Mönsterås i straffområdet och fick på ett lobbskott som träffade ribban. Trots ett habilt övertag för Norrhult blev detta matchens hetaste chans.

Mönsterås spelade upp sig sista kvarten av halvleken och skapade mer i anfallsväg, utan att för den skull skapa några större farligheter.

I pausen
I pausen noterade jag att fotbollen verkar vara het i Norrhult. Av alla bortamatcher jag varit på genom åren på denna nivå, så hade Norrhult den solklart största hemmapubliken. Odenplan var också en av de mysigaste idrottsplatserna jag besökt. Låt vara att myggen fick härja fritt och åsamkade mig lidande. Som lite kompensation vann jag en fin ryggsäck i lotteriet.

Andra halvlek - som den första
Andra halvlek fortsatte som den första. Inför en entusiastisk hemmapublik som anade att det kanske kunde bli tre poäng, så trummade Norrhult på.  Halvleken hade bara pågått i tre minuter då Mönsterås målvakt tvingades till en kvalificerad räddning på en tilltrasslad situation efter en hörna. Norrhult vann dessutom nästan varje närkamp och man satt mest och väntade på ledningsmålet. Det sköts, dribblades och nickades, men något mål kom aldrig och istället kunde Mönsterås sticka upp ett par gånger i bra lägen som dock inte förvaltades tillräckligt effektivt. Matchen slutade 0-0, vilket får betraktas som ett högst ovanligt resultat för de annars så målglada lagen.

Viktig bortapoäng
Jag tror att Mönsterås, som för dagen spelade med flera från sitt ungdomslag, åkte från Norrhult relativt nöjda med resultatet. Poängen till trots så stod Mönsterås inte riktigt att känna igen i afton. Den snabbhet och kreativitet man tidigare visat såg man inte mycket av ikväll. Spelet stämde helt enkelt inte, men en gedigen försvars- och kämpainsats gjorde att man ändå kunde gneta till sig en viktig bortapoäng. Mönsterås behåller sin serieledning som dock krympte till två poäng ner till jagande IF Stjärnan.

Norrhult gjorde en mycket gedigen laginsats med energi och bra passningsspel. Med bättre effektivitet framför mål så hade man vunnit matchen. Norrhult har spelat bättre och bättre ju längre säsongen framskridit, och bör definitivt kunna nå en fin placering på övre halvan. Fortsätter man med det här spelet, och även börjar ta poäng på bortaplan, så kan man kanske till och med vara med och kämpa om att bli bästa trea. Just nu är det bara tre poäng dit.

Mönsterås saknar spelare
Mönsterås saknade några spelare som annars brukar gå direkt in i startelvan. Johan lär vara skadad i ett knä. Sammy har flyttat. Joel och Calle lär satsa på handbollen. Det enda jag har att säga är – inte nu igen! Mönsterås har ett drömläge och så försvinner flera av de tongivande spelarna. Hoppas Johan blir bra i sitt knä i alla fall. Men särskilt Joel blir ett tungt avbräck. Han imponerade stort under vårsäsongen. När fd stjärnspelaren och fotbollsproffset Thomas Sunesson besökte Mönsterås tidigare i år och såg Joel så hörde jag honom säga: ”Vem är den killen?”. Det säger väl det mesta.

Mönsterås har inte riktigt den bänkbredd som gör att man mår bra när fyra toppspelare är borta från spel. Men det är bara att bita ihop och kämpa på. Daniel Skaret får kallas in igen och flera av ungdomsinhopparna får ökat ansvar. Skulle GIF lyckas behålla sin topposition så framstår det då som en än större bedrift.
Charmig gammeldags entré.

Odenplan ligger vackert i en sänka, som också lockade till sig mygg och fästingar.

Flera bänkar var utplacerade i slänten.

Speakerbåset.

Klubbhuset. Kaffet var smakrikt och vad gäller korven kunde man välja mellan stekt och kokt. Klart godkänd smak.

Jag vann en stor riktigt fin ryggsäck på lotteriet. En kompensation för alla myggbett och en elak fästing.Inga kommentarer: