21 augusti 2012

Sanslös dramatik i seriefinal som hade allt

Stjärnan och Mönsterås bjöd publiken på stor fotbollsunderhållning i kvällens seriefinal.
En seriefinal som hade allt
Det är matcher av det här slaget som gör att jag älskar fotboll. Seriefinalen mellan Stjärnan och Mönsterås hade verkligen allt – trevlig fotboll, känslor och dramatik av sällan skådat slag. Och jag har nog aldrig skrikit så högt som jag gjorde i matchens sista sekund.

En stor förväntansfull publik hade vallfärdat till Örnehed utanför Påskallavik för att uppleva seriefinalen och derbyt mellan Stjärnan och Mönsterås i division 5 östra. Lagen hade inför matchen lika många poäng, men Stjärnan låg före i kraft av bättre målskillnad. Och det blev en match med klassikerstatus som sent skall glömmas.
Mönsterås börjar bäst
Det var bortalaget Mönsterås som började bäst med ett sprudlande anfallsspel och fina kombinationer. Den första halvtimmen kom bortalaget i flera bra lägen och vid två tillfällen hade man nästan öppet mål, men bollen gick utanför eller räddades av Stjärnans duktige målvakt Emil Vind. Mönsterås hade idag fått tillbaka Joel Fransson i spel och han hotade hela tiden Stjärnans försvar med sin snabbhet och styrka.

Stjärnan såg tagna ut av stundens allvar och blev allt mer irriterade, vilket föranledde domaren att dela ut några gula kort. Sista kvarten spelade Stjärnan upp sig och lyfte upp fler bollar mot Mönsterås planhalva. Men det blev Mönsterås som skapade halvlekens sista farlighet när Idris Eliassi slog en frispark som tvingade Stjärnans målvakt till en ny paradräddning.
Det var klar fördel Mönsterås i första halvlek som imponerade med respektlöst kvickt spel.

Stjärnan tar ledningen
Andra halvlek började med böljande spel åt båda håll. Lagen bytte ett par chanser med varandra, men Mönsterås var lite hetare. Men 20 minuter in i halvleken lyckades Stjärnan kämpa till sig några hörnor och på den fjärde nickade Robert Åström urstarkt in 1-0. Stjärnan visade här prov på styrka i straffområdet. Men som Mönsteråssupporter kändes det onekligen lite snopet.
Stjärnan utökar ledningen
Stjärnan fick nu energi och nervknutarna verkade lossna. Bara ett par minuter senare visade man åter igen prov på styrka i straffområdet när Emil Ivarsson nickade in 2-0 på ett vackert inlägg.
GIF reducerar i 89:e minuten
Med en kvart kvar av matchen gick Mönsterås nu ner på trebackslinje och fortsatte trumma på framåt med fint spel utan att få in bollen. Med en minut kvar av ordinarie matchtid fick Mönsterås en frispark strax utanför straffområdet. Fram klev Idris Eliassi och sköt via ett motståndarben bollen i mål.

Kvittering i matchens sista sekund
De flesta trodde väl att Mönsterås skulle få nöja sig med ett tröstmål, men spelarna ville annorlunda. Daniel Skaret sprang snabbt upp med bollen till mittcirkeln och spelet satte igång. Domaren hade lagt till ett par minuter, men Stjärnan såg ut att kunna spela av matchen. Men då kom Mönsterås i ett sista anfallsförsök, och det gick undan. Martin Lindqvist fick en fin passning och avancerade snabbt på vänsterkanten mot straffområdet där han iskallt sköt bollen förbi målvakten och i nät. Mönsterås hade kvitterat i matchens sista sekund. Och det var där jag skrek av lycka.
Mycket välspelad
Seriefinalen var mycket välspelad och båda lagen visade varför man ligger i topp. Ingen torde kunna förneka att kvällen bjöd på stor underhållning och dramatik.

Mönsterås visade ännu en gång varför man är med i toppen. Personligen tycker jag man gjorde årets bästa match. Mönsterås är klart bättre än Stjärnan i 70 minuter, men så får Stjärnan sina mål och där hade det kunnat vara slut. Men Mönsterås visade ännu en gång prov på stor lagmoral, och kommer tillbaka med två mål på slutet. Det är stort.
Om Mönsterås fortsätter med det här fina spelet och denna inställning även framöver, så blir det en trevlig höst.