20 augusti 2012

Seriefinalen - en sensationell bonus


Jag följer upp försnacket inför seriefinalen med ytterligare några rader som ger lite perspektiv på morgondagens match.
Stjärnan är storfavoriter
När man hör sig för lite och tar in information från andra lag så är det tveklöst så att Stjärnan är superfavoriter i morgondagens seriefinal. Må så vara. Underligt vore det annars. Och det är det jag vill påminna läsekretsen om.

De sensationella orden - obesegrade och seriefinal
Vi har spelat 14 omgångar. Mönsterås är obesegrade med 11 segrar och 3 oavgjorda. Nu väntar seriefinal. Läs om det jag just skrev.

Och hela säsongen har man ändå fått höra att GIF inte är så bra. Alla vill se GIF förlora. Så har det varit så länge jag kan minnas.
Så här trodde alla före säsongen
Men låt oss stanna upp lite och påminna oss om hur snacket gick före säsongen. Båda lokaltidningarna trodde att GIF skulle få det svårt och i bästa fall hamna på negativ kvalplats. Och den eminente Professorn trodde att GIF skulle åka ur. Och jag klandrar dem inte. GIF höll på att ramla ur femman förra året och inget särskilt tydde på att det skulle bli annorlunda i år. Själv tippade jag GIF som sexa, istället för mitt vanliga tips, seriesegrare. Laget självt hade den ytterst modesta målsättningen att komma bättre än förra året.

Skapa underdogkänsla
Men i försnacket inför premiären mot Braås skrev jag att det var dags att sätta experterna på plats. Och det är ju sånt man skriver för att komma i stämning till matchen, skapa lite underdogkänsla. Aldrig kunde jag väl tro att det skulle bli verklighet.
En bedrift
Ingen, och jag menar verkligen ingen, kunde före säsongen tro att GIF skulle spela seriefinal imorgon. Folk och andra lag får tycka vad de vill, men detta är en bedrift som alla i och omkring laget skall vara oerhört stolta över. Dock inte mätta.

Visst – hösten kanske blir mer normal. Vad vet jag. Men oavsett så har laget redan överträffat alla förhoppningar flera gånger om. Kanske vinner man serien. Kanske kommer man tvåa. Kanske trea. Självklart är GIF inte mätta med nuvarande poängskörd. Men vad det än blir är det sensationellt. Inte ens när man spelade med en utespelare i målet förlorade man. Och när man i förra omgången inte hade tillgång till 7-8 (10 stod det i tidningen) spelare som annars ingår i truppen, utan fick låta veteraner som inte spelat A-lagsmatch på decennier och orutinerade ungdomar axla ansvaret, ja inte ens då blev det förlust.
En bonus
Det jag vill komma fram till är att morgondagens seriefinal mot Stjärnan är en bonus ingen hade kunnat föreställa sig i våras. Någon press kan man inte säga att GIF har. Det är bara att njuta av stunden.  Vinner man är det en bragd. Tar man poäng är det suveränt. Förlorar man så är det inte annat än att det för en gångs skull blev som alla experter trodde.

Likväl – GIF går in i seriefinalen som outsiders. Kanske kan det vara en fingervisning om hur det slutar.
Själv åker jag till Påskallavik oerhört taggad men ändå avslappnad, om man nu kan vara det som publik. Det här blir festligt. Jag drömmer inga mardrömmar om förlust. Min enda mardröm är att glömma att ta med entréavgiften.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jonny. tycker du var bra i början av säsongen, men allt eftersom säsongen har pågått, har du blivit oerhört partisk med M gif. Alla lag har problem med återbud å dyl. Ni e inget undantag. Kolla AÄ/FF och Hsk så ser du hur mycket spelare dom saknar match efter match.Å då ska du tänka på att Mönsterås är ett större samhälle än dessa orter. Kom tillbaka in i matchen.

Mvh

Benny Persson

Jonny sa...

Tack för synpunkt! Själv känner jag mig i bättre skrivform än någonsin. Däremot har jag mina sätt att se på saker och ting och jag vet att det inte alltid går hand i hand med "fotbollskulturen". Men jag trivs med att ha det så.

Jag ska ju vara partisk. Allt jag skriver är från mitt GIF-perspektiv. Men mina ord representerar inte föreningen GIF. Jag är bara supporter. Det ligger i supporterskapets natur att vara partisk. Vad gäller frånvarande spelare så har jag skrivit en artikel där jag argumenterar för att man ska väga in den faktorn. Däremot vet jag ju inte alltid när andra lag saknar spelare.

Jonny sa...

Eller för att säga det med andra ord - varför vara objektiv när man kan bidra med lite glädje, ångest och högmod.