19 augusti 2012

Unikt stjärnfall på tisdag - Försnack och tips inför omgång 15 av division 5 östra


Unikt stjärnfall på tisdag
På tisdag kväll, gott folk, ges en chans att få beskåda något mycket ovanligt i vår bygd. Den som då befinner sig på Örnehed vid Påskallavik klockan 18.30 kommer att kunna se ett sällsynt stjärnfall. Men det behövs ingen stjärnkikare. Det räcker med GIF och en korv med bröd. Men missa inte tillfället – stjärnfallet blir stort, vackert och skön poesi.
Seriefinal
Snart är det alltså dax för seriefinalen mellan Mönsterås och Stjärnan på Örnehed i Påskallavik. Lagen har samma poäng, men Stjärnan bättre målskillnad. Det är således upplagt för rafflande dramatik.

Eftersom Mönsterås har sämre målskillnad och har tappat poäng mot lag längre ner i serien, så är det förstås extra viktigt att försöka få med sig tre poäng hem.

GIF som av olika skäl saknade 7-8 spelare senast mot Alseda/Ädelfors får förhoppningsvis tillbaka några, även om man kanske inte ska hoppas för mycket. Försvaret har sett stabilt ut och framåt finns det förstås kvaliteter. Och som alltid i derbyn gäller det att ge allt utan att dra på sig utvisningar. Vi såg i vårens match mot Stjärnan hur en utvisning för deras del i alla fall i någon mån ställde till det.
Stjärnan känns annars ruskigt stabila just nu, har vunnit de sex senaste matcherna och 9 av de 10 senaste. Kastriot Jasari har börjat göra mål och fler med honom. Hemma på Örnehed har man 7 raka segrar. Men man ska inte ha överdriven respekt och trender kan brytas. Det är ju inget magiskt med Örnehed. Det är väl som vilken fotbollsplan som helst. Om GIF spelar på sin högstanivå så tror jag absolut att man tar hem det här. Jag upplever dessutom att GIF har ett psykologiskt övertag.

En tid för hjältar
Framför allt tänker jag njuta av den atmosfär som bara derby och seriefinal kan frambringa. Förhoppningsvis blir matchen inte ett ställningskrig mellan två kollektiva lagmaskiner á la Sovjet som är rädda att göra fel och hamna i Sibiriskt fångläger. Jag hoppas på en riktig drabbning där spelare vågar kliva fram och göra det där lilla extra. Nu är det dags att våga. Nu är det tid för hjältar. Finns det lirare ökar chanserna för att publiken skall hitta till idrottsplatserna.
Hoppas Mönsterås och Stjärnan bjuder oss i publiken på en match som kommer att gå till lokalhistorien. Om 30 år ska vi kunna sitta på Åshaga och minnas över en liten whiskey – minns du när GIF slog Stjärnan på Örnehed den där augustikvällen 2012?! – Ja, men var det Idris eller Ako som gjorde det avgörande målet? – Nä, det var den där långe jäkeln, han som sen var med och spelade upp GIF i trean.
Hur som helst. Det är nog ingen överdrift att utse tisdagens begivenhet till årets match för Mönsterås och Stjärnans vidkommande. Missa inte det unika stjärnfallet på Örnehed (Påskallavik) kl. 18.30.

Tips omgång 15
Holsby-Hebe 2-1
Holsby verkar ha hittat höstformen och har kanske inte helt gett upp kampen om andraplatsen. Hebe verkar i och för sig också ha hittat formen, men hemmaplan avgör.

Braås-BB 2001 1-3
Braås verkar ha problem. BB 2001 spelar fint, men har svårt att få in bollen ibland. Här gör man mål.

Norrhult-Långemåla 3-1
Norrhult hemma betyder oftast seger. Långemåla kan i sina bästa stunder spela riktigt bra, men här blir det förlust.
Alseda/Ädelfors-Målilla 1-2
A/Ä hade inte mycket till spel mot Mönsterås, men har ju Norrisson och lagmoral. Målilla är på gång och vinner ändå här.

Stjärnan-Mönsterås 2-3
Seriefinal. Stjärnan är favoriter, vilket lär passa Mönsterås.
Rödsle-Ariel 1-3
Rödsle har det svårt i femman och Ariel vinner ganska enkelt.

Inga kommentarer: