18 augusti 2012

Tung poängförlust för GIF

GIF:s kombinerade A-B-lag förlorade poäng mot Alseda/Ädelfors, trots spelövertag.

GIF mot Alseda/Ädelfors
Topplaget Mönsterås mot bottenlaget Alseda/Ädelfors. Mönsterås hade inför matchen 7 raka hemmasegrar och A/Ä hade bara spelat ihop 2 bortapoäng. Oddsen för att A/Ä skulle ta poäng var nog ganska höga.

GIF tar tag i spelet
Mönsterås kombinerade A-B-lag tog tag i matchen direkt och skapade redan efter 4 minuter ett ganska bra läge där Kawa Eliassi, som jag aldrig tidigare sett spela i A-laget, kom loss bra, men chansen rann ut i sanden. Bara ett par minuter senare blev det en fin framspelning till Kawa, men ett motståndarben kom emellan i sista stund.
Bestulen på straff
Två minuter senare var det Andreas Hauge, som tidigare gjort inhopp, som knuffades omkull i straffområdet efter en fin insats – en av de mer solklara straffarna jag sett på länge – men domaren friade.

Ledningsmål
Minuten därefter kom GIF i ännu ett farligt läge. 60 sekunder senare gjorde Hauge ännu ett bra offensivt jobb och skapade en hörna. Hörnan slogs av GIF:s tränare Patrik Lindeborg, dryga 40, som för dagen hade tagit plats i mittbackslinjen och skötte sig utmärkt. På hörnan höll sig Martin Lindkvist framme och nicktouchade in ledningsmålet för GIF.

Resultatlösa fasta situationer
Alseda/Ädelfors hade inte mycket av spelet, men kämpade till sig några frisparkar och hörnor, som dock blev resultatlösa.
Ett riktigt skitmål i baken
GIF fortsatte att dominera ganska bra, men med fem minuter kvar av halvleken slarvades det lite i uppspelsfasen och så hamnade bollen hos Alseda/Ädelfors notoriske målskytt Emil Norrisson som drog på ett inte allt för hårt långskott som letade sig in bakom Stenfelt i målet. 1-1 kom som en blixt från klar himmel, men A/Ä har förstås lärt sig att ta vara på motståndarnas misstag, så det fanns förstås ändå en kuslig logik bakom målet.

Utvisning
Eländet skulle inte vara slut därmed. Med bara tre minuter kvar av halvleken drog en GIF-spelare på sig sitt andra gula kort genom en ful kapning. Ett korrekt domslut, men jag förstår inte varför man behövde kapa en motståndare på offensiv planhalva i ett fullständigt ostressat läge.
Så efter första halvlek kände man sig minst sagt lite olustig – bortdömd straff, ett slumpmål och så en totalt meningslös utvisning. Extra trist mot bakgrund av att de nya spelarna, dels sådana som inte spelat A-lagsmatch på flera år, dels unga från B-laget, hade gjort mycket bra ifrån sig.

GIF tar ledningen igen
Även i andra halvlek var GIF bättre rent spelmässigt än motståndarna och hade flera chanser att avgöra trots bara 10 man på planen. Och i den 71:a minuten kom så ledningsmålet efter ett fint inlägg från Manfred som möttes av Martin Nilsson som på volley placerade i 2-1.
Sen kvittering
A/Ä satsade nu allt framåt, vilket gav GIF flera fina kontringslägen, men det ville sig inte riktigt i sista momentet. Tyvärr släppte man upp A/Ä alldeles för långt sista minuterna vilket till slut straffade sig. Bollen kom in i GIF:s straffområde där en motståndare kom först och fick in bollen. 2-2 med bara fem minuter kvar. Stark lagmoral i Alseda/Ädelfors förstås.

GIF satsade allt för att få in ett vinstmål på slutet, men det lyckades tyvärr inte.
Bittert
Att ta poäng med ett kombinerat A-B-lag och med bara 10 man på planen är kanske bra. Men det här känns sällsynt bittert. GIF hade spelet och skapade chanser som borde ha gett tre poäng. Och så den där straffen som stals ifrån oss.

Bra insats
Nu kan man dock inte lasta spelarna på planen för poängtappet. De ”nya” spelarna gjorde ett toppenjobb. En eloge till dem som ställde upp för GIF idag. Hauge gjorde kanske sin bästa match hittills för GIF och tog verkligen chansen nu när han fick spela i 90 minuter. Jag skulle rent av vilja påstå att han var bäst i dagens GIF. Kawa gjorde också ett fint jobb framåt. Även veteranerna som inte spelat i A-laget på flera år gjorde förvånansvärt bra ifrån sig, liksom dem som vanligtvis går direkt in i startelvan. Oskar hade exempelvis bra energi.
Once in a lifetime
Avslutningsvis kommer den oundvikliga frågan. Var fanns alla andra spelare idag som varken fanns på planen eller bänken? Jag struntar blankt i om jag stöter mig med någon när jag nu säger att jag hoppas innerligt att frånvaron berodde på avstängningar eller skador och inte resor eller kalas. Här har GIF genom en fantastisk vårsäsong skapat sig ett guldläge inför hösten. Alla spelarna har chansen att tillsammans få uppleva något fantastiskt roligt. Och så kommer då fyra helt avgörande matcher i augusti. Då vill man väl bara en sak?! Vara med och kämpa och föra GIF till fyran! Allt annat bleknar vid en jämförelse. Once in a lifetime!

Domaren höll tyvärr en ojämn nivå, missade en straff och delade ut många gula kort - nästan alla till Mönsterås.

Seriefinal på tisdag
Nu förväntar jag mig full uppslutning till seriefinalen mot Stjärnan på tisdag. Vi får då tillbaka Idris som var avstängd idag. Vidare hoppas jag att flera andra, som inte är skadade, är med i årets match i Påskallavik. Men risken är att serien avgjordes idag (ni håller inte med och ska förstås inte göra det heller, det är upp till GIF att bevisa att jag har jävligt fel) – så vida GIF nu inte spöar skiten ur Stjärnan på tisdag. Må det bli så! Men man kommer inte ifrån att det är resultaten mot de lite sämre lagen som är så viktig, vilket man ofta ser när allt en dag ska summeras.


4 kommentarer:

Martin Lindquist sa...

men du bloggarn nu måste du ju skämta! Missade du att vi hade ett riktigt bra mittbackspar ? Och att vi gör en bra match med det folk vi hade ? Vi gör en riktigt bra andra halvlek med 1man mindre. Och att serien är avgjord ? kom in i matchen och tänk fotboll och ge fan i att spekulera.

Jonny sa...

Jag håller på att uppdatera artikeln än, så det kan bli vissa mindre justeringar. Kan inte få med alla som förtjänar beröm, men jag tror jag skrev att Pata gjorde bra ifrån sig. Står för allt jag skrivit. Alla på planen fick beröm i mitt referat. Däremot förundrades jag över den stora frånvaron i övrigt.
Vad gäller serien, så är den inte avgjord. Däremot så är det ofta så att det lär vara matcherna mot de lite sämre lagen som kan komma att avgöra. Givetvis har jag säkert fel.

Jonny sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jonny sa...

Ok, nu har jag läst om referatet och hittar nästan bara berömmande ord, trots poängförlust mot ett bottenlag. Orkar inte citera här, men läs om så ser du säkert det. Den enda kritik jag har att framföra gällde: 1. en helt onödig utvisning. 2. Att man släppte upp motståndarna lite för mycket sista minuterna. Men det var inte mycket kritik jämfört med lovorden. Kanske har GIF:s spelare vant sig vid att jag aldrig framför kritik, och så blir det lite förvåning när det blir lite. Däremot blev jag som sagt förvånad av den stora frånvaron och hoppas ju att den beror på legitima skäl.