26 september 2012

Oknö var påtänkt som turistort redan 1925

En av de klassiska Oknöstugorna som kom 1950. Men Oknö var påtänkt som turistort långt tidigare.

Oknö som turistort
Det brukar ju sägas att idén till Oknö som semesterparadis föddes vid Mönsteråsutställningen 1946. Sedan tog det bara fyra år innan Oknö camping och stugby kunde invigas 1950.
Sanningen är dock att man långt tidigare hade börjat dryfta möjligheterna att omdana Oknö till turistmagnet. Redan vid 1920-talets mitt diskuterade politikerna möjligheterna att köpa Oknö och utveckla turistnäringen, bland annat med ett fint havsbad vid Oknö skär. Man skulle också dra en järnväg från köpingen ut till Oknö. Men av olika skäl kunde man inte köpa in de områden man hade behövt använda. Redan 1903 hade man första gången planerat för en järnväg till Oknö och kommunen köpte då ett litet område för att kunna anlägga en hamn och station strax öster om Oknöström.

Brand år 1900
Det har florerat ett rykte att Oknös tallbestånd egentligen inte är så gammalt. Kan det stämma? Nja, det har nog funnits tall på Oknö väldigt länge. Däremot drabbades Oknö av en otäck brand år 1900 då mycket skog eldhärjades i ett område från nuvarande Oknögrillen till Oknöström. Branden uppstod när man brände granvidjor över öppen eld vid ett gärdsgårdsarbete. En återplantering ska ha skett 1925, eventuellt med hjälp av arbetslösa.
Hur som helst - vid 1900-talets början hade Oknö tre torp som tillhörde Kråkerum och en lotsstation. 50 år senare hade Oknö blivit en stugby och campingområde med badstränder. Ytterligare 50 år senare har Oknö blivit kombinerat turist- och villaområde - och badstränderna blir allt sämre för varje år.
Lokaltidningens skribent utvecklar tankarna om Mönsterås som turistort den 12 juni 1925. Artikelns andra del nedan. Klicka för större format.

 

3 kommentarer:

Maria sa...

Hej Jonny. Jag undrar om inte du kunde skriva någonting om "hembygdsgården" som fenomen? I dag finns de ju nästan på alla orter i Sverige, men vad är upprinningen till detta och vad har hembygdsgårdarna haft för funktion i samhället? Det skulle vara intressant att höra om du har några tankar runt detta. I övrigt - tack för en bra blogg.

Jonny sa...

Hej! Tack för din kommentar! Någonstans har jag ett föredrag jag en gång höll om hembygdsrörelsen i Sverige. Ska se om jag hittar det och kan lägga ut vid tillfälle. Har berört ämnet lite ett par gånger här på bloggen. Ska se om det går att lägga in länkar:
http://monsterasbloggen.blogspot.se/2010/04/hembygdsrorelsen-och-rasbiologin.html

http://monsterasbloggen.blogspot.se/2010/01/stranda-hembygdsforening-en-spannande.html

Anonym sa...

Oknö har blivit en sovstad till Mönsterås som är en sovstad till Kalmar och Oskarshamn. Nu skövlar man ännu mer för att få in pengar till den giriga kommunen. Regenbogen får härja fritt och bygga barackbyn " neue Auswitsch " mm.