8 september 2012

Underbar derbyseger - GIF vinnare igen!

Långemålas spelare har närmast till bollen, men Johan Lagström kommer ändå att hinna först fram.

Mönsterås derbyvinnare
Den dramatiska kampen om seriesegern i division 5 östra fortsätter. Mönsterås vann dagens svåra derby borta mot Långemåla med 2-0 efter en mycket fokuserad insats.

Trevande inledning
Matchen började trevande med många missade passningar från båda håll. Lagen känner varandra ganska bra och med den respekt derbylag har för varandra verkade man ägna första kvarten åt att stämma av dagsformen.
Långemåla bjöds på matchens första halvchans. En misslyckad bakåtpassning tvingade Mönsterås målvakt till en utrusning som inte lyckades fullt ut varför han i nästa moment fick reparera genom att tippa bollen till hörna.

Mönsterås tar ledningen
Annars var det Mönsterås som var betydligt hetare. GIF:s forwards högg hela tiden framåt och det kändes bara som en tidsfråga innan någon skulle rinna igenom. Det dröjde en halvtimma. Daniel Skaret spelade fram Martin Lindkvist som säkert gjorde 1-0 för bortalaget.

Målet gav Mönsterås ny energi och nu följde flera fina anfall som mycket väl kunde ha resulterat i mål, men Långemåla höll undan. 1-0 i halvtid var rättvist.

Mönsterås rivstartar
Mönsterås rivstartade andra halvlek och tog sig direkt in i Långemålas straffområde utan att få in bollen. Minuten efter fick den hete målskytten Martin Lindkvist på en konstspark som tog i ribbkrysset. Så makalöst snyggt att man hade unnat honom att sätta den i nät. Två minuter därefter var det Alfred Ekwall som kom i ett friläge från kanten men sköt utanför.
Flera chanser
Långemåla skapade i princip ingenting och såg underligt loja ut samtidigt som GIF:s anfallskanonad fortsatte. I den 62:a minuten fick Mönsterås en frispark i ett bra läge utanför straffområdet. Fram klev Ako Eliassi som snyggt fick bollen förbi muren mot mål och tvingade Långemålas målvakt till en paradräddning där bollen tippades till hörna. Hörnan blev ytterst farlig, men bollen gick till slut över målet. Kort därefter kom GIF två mot en, men chansen rann ut i sanden i sista stund.

Långemålas enda chans
Med tjugo minuter kvar kändes det som att Mönsterås hade bra kontroll på matchen. Men Långemåla började rulla boll bättre och spelade sig in på Mönsterås planhalva lite oftare. Med kvarten kvar fick Långemåla en frispark i bra läge och på returen var det ytterst nära att man hade lyckats kvittera, men skottet gick utanför. Det var Långemålas enda heta chans i andra halvlek.
Mönsterås avgör
Istället var det Mönsterås som minuten efter kunde punktera matchen. Ännu en gång var det Daniel Skaret som spelade fram Martin Lindkvist som helt sonika sprang ifrån Långemålabacken och placerade bollen förbi målvakten i nät. Den sekvensen var på något sätt symbolisk för hela matchen. Pigga Mönsteråsben mot ett segt Långemåla. Den sista kvarten kunde Mönsterås hålla undan relativt enkelt.

Odiskutabel seger
Mönsterås seger var odiskutabel. Det var långt ifrån den bästa matchen jag sett av GIF. Passningarna satt inte alltid som de skulle. Men Mönsterås var hetare, snabbare och mer fokuserade. Starkt förstås att vinna mot Långemåla borta. Hela laget förtjänar beröm, men extra plus till det nykomponerade mittbacksparet Oskar Olsson och Martin Johansson, Johan Lagström på mitten som var tillbaka från skada och var urstark, samt den hete målskytten Martin Lindkvist. Långemåla saknade den energi som behövs i ett derby. Överhuvudtaget var det lite si och så med derbystämningen. På parkeringen stod många bilar, men var höll Långemålapubliken hus? Det var nästan fler tillresta från Mönsterås. Synd, för Långemåla hade ju faktiskt en chans att hota topplagen om man hade vunnit idag. Annars har ju Långemåla en underbar idrottsplats med dansbana.
Segern innebär att Mönsterås är tillbaka som vinnare igen och hänger med i toppstriden. Både Stjärnan och Holsby vann sina matcher och därför var ju dagens seger väldigt viktig. Den spännande toppstriden fortsätter.

Eftersom jag besökt Långemåla IP tidigare, så blir det inget nytt reportage därifrån, utan jag länkar till det förra besöket. Men korven jag åt idag var av pilsnerkorvsvariant och smakade utsökt. Daniel Skaret höll på att skrämma livet ur mig när han sa att korven var slut, men jag lyckades få mig en. Men ok, Frasses variant är ännu godare.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att citera vad någon hade skrivit i Långemålas gästbok tidigare idag: Slå mönsterås idag och täpp te käften på deras bloggare. Lycka till

Tillresta glada Mönsteråsare stöttade sitt lag. Klicka för större format.