18 oktober 2012

GIF:s damer i kvaldrama

Avgörande kvalmatch(er) väntar
På lördag spelar GIF:s damer en avgörande match i kvalet till division 2. Ja, gamla division 3 byter ju namn nästa säsong när man gör om seriesystemet.

Drabbningen går av stapeln hemma mot Västerviks FF som kom tvåa i division 4 nordöstra med sviten 11-1-4. Bortaresultatet lyder 5-0-3. Om Högsrum hade en särskild skyttedrottning som man förlitade sig på, så har Västervik flera som kan göra mål. Clara Adolfsson gjorde 13, Ebba Möller 9, Evelina Nilsson 6 och Hedda Ivarsson 6, för att nämna de fyra främsta. I första kvalmatchen spelade man 2-2 hemma mot Högsrum, men verkar ha haft det mesta av spelet. Säsongen 2011 så var Västervik det enda lag GIF faktiskt inte besegrade i fyran, utan båda matcherna slutade oavgjort. Nu har ju GIF fått division 3 tempo i sig så jag tror ändå man har en stor fördel i år.
Förutsättningar
Förutsättningarna för matchen är att Västervik måste vinna för att ta hem kvalgruppen medan GIF måste ta minst en poäng. Men nu är det ju vissa speciella villkor som gäller i årets kval. Det är högst osäkert om det räcker med att vinna sin kvalgrupp för att få spela i tvåan nästa säsong. Det finns ju tre småländska kvalgrupper och för att alla kvalgruppsvinnarna ska få spela i tvåan krävs i sin tur att de tre smålands/blekingelag som kvalar till division 1 vinner sina kvalgrupper och går upp och ger lediga platser i tvåan. För varje kvallag till division 1 som inte går upp, blir det en plats mindre i tvåan. Risken är alltså stor att det inte räcker att vinna sin kvalgrupp till tvåan, utan att man också måste bli bästa kvalgruppsvinnare eller eventuellt näst bästa.

Så här är läget just nu i de olika kvalserierna:
Kval till division 2

Grupp 1
IF Haga, 3p, 2-1.

Vetlanda Dam, 1p, 3-3.
BIK/FIF/LGoIF, 1p, 4-5.

Återstående match: Vetlanda Dam-IF Haga.

Grupp 2
Mönsterås GoIF, 3p, 3-0.

Västerviks FF, 1p, 2-2.
Högsrums FF, 1p, 2-5.

Återstående match: Mönsterås GoIF-Västerviks FF.

Grupp 3
Union/JIF/OIF, 3p, 5-3.

Sandsbro AIK, 3p, 3-1.
Ingelstad IK, 0p, 0-4.

Återstående match: Sandsbro AIK-Ingelstad IK.

Just nu ser det bra ut för GIF som i nuläget också har den bästa målskillnaden.

Kval till division 1
Grupp 6

Vara SK, 3p, 5-2.
Ormaryds IF, 1p, 0-0. (Smålandslag)

BK Tinnis, 1p, 2-5.
Återstående match: Ormaryds IF-Vara SK.

Kommentar: Smålandslaget Ormaryd måste vinna sin sista match mot Vara för att ge en ledig plats i division 2. Jag har svårt att avgöra oddsen här, men Vara imponerade ju i sin första match. Tror inte man kan räkna med att Ormayd vinner.

Grupp 8
FC Oscarshamn, 3p, 3-1. (Smålandslag)

Åsa IF, 3p, 6-6.
Glumslövs FF, 0p, 3-5.

Återstående match: Glumslövs FF-FC Oscarshamn.

Kommentar: Om Oscarshamn tar minst en poäng går man upp i division 1 och ger en ledig plats i division 2. Det räknar jag med att man gör.

Grupp 9
Hammenhög, 3p, 4-0.

Lörby IF, 3p, 2-0. (Blekingelag)
Köpingebro IF, 0p, 0-6.

Återstående match: Lörby IF-Hammenhögs IF.

Kommentar: Lörby måste vinna för att gå upp i division 1 och ge en ledig plats i tvåan. Jag kan inte avgöra hur chanserna är för Lörbyseger. Både Lörby och Hammenhög vann sina inledande matcher.
Fortfarande finns alltså chansen att det kan bli tre lediga platser i div 2 och att det därmed skulle räcka med att vinna sin kvalgrupp till div 2. Det mest sannolika som jag ser det är emellertid att det bara blir en ledig plats, kanske 2. Därmed gäller det för GIF att först och främst vinna mot Västervik, men helst också få en bra målskillnad. Kvalmatcherna till div 2 spelas på lördag. Sedan återstår väntan för att se hur kvalmatcherna till div 1 på söndagen slutar. Först därefter står det klart vilka lag som får spela i div 2 nästa säsong.

Matchen spelas klockan 14.00 hemma i Mönsterås på IP.

Inga kommentarer: