30 oktober 2012

Ohistoriskt gnäll på Kalmar FF

Besvikna på Kalmar FF
Någon enstaka gång kan det hända att Mönsteråsbloggen blickar utanför kommunens gränser. Så låt oss ta en titt på storlaget i söder – Kalmar FF - och se om det finns något fog för allt gnäll laget just nu får utstå. För människor är besvikna på Kalmar FF i år har jag förstått. Man verkar bara ta en mittenplacering i rikets högsta serie och allt fler röster höjs för att tränaren ”Nanne” bör stiga åt sidan.

Mönsteråsbloggen blev också besviken
Har då Mönsteråsbloggen någon åsikt i frågan? Jajamensann! Mönsteråsbloggen blev mycket besviken på Kalmar FF när man tappade poäng mot Gävle och därmed gjorde att jag fick nöja mig med 12 rätt på Stryktipset. I övrigt kan det nog vara bra att få lite perspektiv.

Perspektiv
Kalmar Kommun har 63 000 invånare (varav drygt 36 000 i staden), vilket innebär att man är den 34:e största kommunen sett till antalet invånare. Samtidigt ser man ut att hamna på omkring 7:e plats i allsvenskan. Det är mot den befolkningsmässiga bakgrunden således en strålande placering. Superettan eller division 1 hade bättre legat i linje med befolkningsmängden.

Nu kan man förstås inte bara ställa fotbollsresultat i relation till befolkningsmängd. Det handlar också om att olika orter utvecklar olika profiler på sin idrottskultur, och Kalmar är ju fotbollspräglat. Men även med hänsyn till det är en allsvensk plats lite mer än man kan begära.
Unik jämnhet
Än mer imponerande blir det om man ser till de senaste årens placeringar. Lilla Kalmar kom 2004 femma, därefter trea, femma, tvåa, etta, fyra, nia, åtta. Imponerande för ett lag som 1997 var nere i div 2. Och tittar vi bakåt i historien så har det varit mycket upp och ner, bland annat 20 år i näst högsta divisionen från mitten av 1950-talet till mitten av 1970-talet. Frågan är om Kalmar FF någonsin har uppvisat en sådan resultatmässig jämnhet som de senaste 9 åren. Jag tror inte det. Man lyckades dessutom ta ett guld, vilket man inte kan räkna med att ett lag som Kalmar FF gör mer än vart 30:e år i bästa fall.

Sedan finns det säkert kritik man kan rikta ändå. ”Nanne” kan jag inget om, men hans flummiga krönikor i OT har jag mycket svårt för. Som helhet måste man ändå betrakta hans tränartid som framgångsrik. Likaså har jag hört att Kalmar FF inte är särskilt bra på att fånga upp lokala talanger i länet (Bröderna Elm är förvisso beviset på motsatsen). Må vara som det vill med den saken. Kalmar FF:s resultat de senaste åren måste vara ganska så unikt för en så pass befolkningsmässigt liten ort.

Psykologiskt dilemma
Kritiken i år bottnar förstås i att fotbollskunniga människor alltid har åsikter och skall så ha. Man kan nog inte heller bortse från att det finns ett psykologiskt dilemma när man har upplevt ett lag ta hem guldet som KFF gjorde 2008. Har man en gång upplevt det har man förstås svårt att nöja sig med trista mittenplaceringar. Det ger inga kickar. Fotbollsfans har ibland kort stubin och några saknar också tålamod och blick för långsiktighet.

Inga kommentarer: