11 oktober 2012

Oskarshamn får för stor andel av lokalsidorna

Oskarshamn får för många sidor
För många år sedan skrev jag till OT:s lokalredaktion och frågade varför Mönsterås får oproportionerligt få sidor jämfört med Oskarshamn. Svaret jag fick gick ut på att lokalredaktionerna får sig tilldelat ett antal sidor i veckan. Det är inget de får bestämma själva. Svaret på min fråga stod alltså att finna högre upp i tidningens hierarki. Jag skrev således till närmaste högre instans och påpekade dessutom att Högsby, som inte ens har hälften så många invånare som Mönsterås, oftare än Mönsterås får sig tilldelat två sidor. Något svar fick jag aldrig. Samma fenomen kan man se på sportsidorna där Oskarshamn (och i någon mån Målilla) har astronomiskt utrymme jämfört med mindre orter. Elitbevakningen går före lokal bredd. Jag kan i och för sig förstå att det är roligare att gå på IKO:s matcher än att åka runt i bygderna och göra fördjupningsartiklar om gärdsgårdslag. Men det vore trevligt om man i någon mån ville bemöda sig om att även beskriva idrottens idealitet, själ och hjärta. Sportredaktionen svarar om möjligt än mer sällan än tidningens redaktionsledningar. Jag tror ärligt talat att jag aldrig har fått svar från någon lokaltidnings sportredaktion. Synd, för det här är ju duktiga journalister. (Nu blev jag lovad ett svar nästa vecka, och det är alltid trevligt när det blir en dialog).

Jag jämförde idag varje orts andel av lokalsidorna och med orternas befolkningsunderlag och fann följande:
Oskarshamn: 70% av lokalsidorna – 45% av täckningsområdets befolkning.

Mönsterås: 10% av lokalsidorna – 22% av täckningsområdets befolkning.
Högsby: 10% av lokalsidorna – 10% av täckningsområdets befolkning.

Hultsfred: 10% av lokalsidorna – 23% av täckningsområdets befolkning.
Som synes får Oskarshamn en oproportionerligt stor andel av sidorna i förhållande till sin befolkningsmängd. Mönsterås och Hultsfred får en mindre andel än vad befolkningsmängden kan motivera. Dagens undersökning var ett stickprov, men efter att ha varit prenumerant under flera år så kan jag säga att det är ungefär så här det brukar se ut.

Vad gäller sporten så ligger fokus på IKO, OAIK och Dackarna. Och givetvis är det inget konstigt med det. Men ibland vore det kul om man kunde fånga de andra kommunernas idrott, även om den inte är lika framgångsrik. Man ska ju bevaka tidningens täckningsområde. När Mönsterås exempelvis gick upp i fyran nyligen fanns det ingenting om detta på måndagen. På tisdagen hade man pliktskyldigast tagit in en mindre artikel. Man får väl hoppas att man följer upp med en fördjupning, annars tycker jag det är respektlöst.
Av en händelse fick vi idag även Nyheterna och en snabbtitt visar i det närmaste exakt samma resultat där. Oskarshamn får 7-8 sidor, Högsby 1, Hultsfred/Vimmerby 1, Västervik 1 och Mönsterås för dagen 2.

Inga kommentarer: