10 oktober 2012

Silly Season = Ogilla

Så lite som möjligt
Vad jag vet börjar Silly Season-månaden 15 november. Ändå verkar allt vara igång redan nu. Konstigt. Eller är det jag som inte förstår hur det fungerar. Lokalbollen har i alla fall redan börjat ryktesrapporteringen. Hur kan man redan nu slå fast övergångar när månaden inte ens har börjat? Struntar spelare och klubbar i reglerna? Eller är det ok att träna med andra klubbar eller att byta klubb i förtid, bara klubben ger sitt godkännande? Jag vet inte, utan ogillar allt som har med spelaromsättningar att göra. Ska försöka skriva så lite som möjligt om det där.
För Mönsterås vidkommande, så har jag i år goda förhoppningar om att få information. Tidigare år har man kunnat märka en tydlig skillnad mellan södra Kalmar län/Öland och mellersta länet. I söder är man i regel öppna, men när man når Mönsterås brukar det bli tyst. I år lär det bli annorlunda.

Av barmhärtighet glömt
Annars ligger jag lågt. Jag kommer inte att skriva om spelarnas insatser under säsongen. Finns liksom ingen anledning att skapa reklambroschyrer åt dammsugarlagen. Det viktigaste för GIF är förstås att det inte blir som 2006. Det är kanske något bortglömt, kanske i all barmhärtighet förträngt, men Mönsterås gick faktiskt upp i fyran 2006, dock inte som seriesegrare, utan via kval. Om jag minns rätt skedde sedan det egendomliga att så gott som alla nyckelspelare gick till andra klubbar, även till sådana som spelade på samma nivå. Kvar fanns ett lag med ungdomar i 15-16-årsåldern som gjorde så gott de kunde, GIF kom hjälplöst sist och åkte direkt ner i femman igen 2007. Men det var då det. Det fanns säkert någon konflikt i grund och botten som idag inte finns. Faktum är att många av dem som har lämnat GIF för högre divisioner inte hade behövt göra det. Med all respekt. Hade de bästa stannat genom alla år så hade GIF klättrat uppåt och varit i trean eller tvåan nu, och då hade de bästa ändå blivit uppmärksammade till slut, kanske med något års fördröjning, samtidigt som de sluppit nöta bänk i "elitklubbar". Vissa undantag ej nämnda.
Man får inte vara naiv
I övrigt får man bara hoppas att de flesta ser glädjen i att följa med sitt lag upp en division. Men man får inte vara naiv. Förlorar man någon, måste man fylla tomrummet. Man ska inte tro att det bara ordnar sig eller att någon annan ska ”kliva fram”. Ska man lyckas i fyran går det inte att ställa ett svagare lag på planen än året innan i femman. Idealet vore förstås att man får behålla grundstommen där flera spelare ännu är under snabb utveckling, samtidigt som man gör några strategiska förstärkningar. Jag vet i alla fall att GIF:s ledning jobbar bakom kulisserna. Nu när man redan har löst tränarfrågan så finns goda chanser att det kan bli bra.

Under Silly Season tycker jag det är ok att ta upp även långsökta rykten, men det jag hittills har hört är så extremt osannolikt att jag väljer att avstå. För ett par år sedan skrev jag om ryktet att Torbjörn Rampeltin skulle göra comeback. Jag ångrar det djupt. "Förlåt mig", har fått en ny djupdimension.

Inga kommentarer: