4 oktober 2012

Serieseger eller kval? – Försnack och tips inför omgång 22 av division 5 östra

Serieseger eller kval
”Kval eller serieseger?”, skriver man på Stjärnans hemsida inför helgens match. Därför sätter jag Serieseger eller kval? i min rubrik. Om någon före säsongen hade sagt att GIF spelar för serieseger på lördag hade även jag skakat lite på huvudet. De flesta trodde absolut inte att det skulle handla om kval eller serieseger utan möjligtvis kval eller nedflyttning.

Men så ska det då avgöras. På lördag avslutar Mönsterås seriespelet för i år med match borta mot Holsby. Förutsättningarna inför matchen är glasklara. Vinner GIF blir det serieseger och division 4 nästa säsong. Mönsterås kan vinna serien även vid oavgjort eller förlust, men blir då beroende av att Stjärnan tappar poäng borta mot Braås. Om GIF och Holsby delar poängen så vinner GIF serien om Stjärnan spelar oavgjort eller förlorar mot Braås. Om Mönsterås förlorar vinner man serien endast om Stjärnan också förlorar.

Braås-Stjärnan
Låt oss börja med att evaluera Stjärnans match borta mot Braås. Båda lagen bör vara toppmotiverade. Stjärnan spelar för att ha chans på seriesegern. Braås ligger en poäng över det negativa kvalstrecket och jagas av Målilla som möter Rödsle. Braås får nog räkna med att heta Målilla slår Rödsle. Braås är därför pressade att vinna mot Stjärnan för att inte riskera ett nervpressande och högst osäkert negativt kval. Hur ska man då se på Braås chanser? Jag skulle vilja påstå att de är relativt goda. Braås har faktiskt spelat riktigt bra emellanåt och har en förmåga att spela som bäst när det verkligen gäller. Braås har faktiskt under säsongen besegrat Långemåla och tagit poäng av Holsby. Så jag tror i alla fall inte att Braås viker ner sig. I avgörande matcher av det här slaget så är utgången alltid högst oviss.
Holsby-Mönsterås
Hur som helst så kan inte Mönsterås räkna med någon hjälp från Braås. Jag tror GIF måste vara helt inställda på seger mot Holsby för att ta serien. Holsby har gjort en mycket bra höst och har vissa chanser att bli en av de två bästa treorna som får kvala till fyran. För att man ska få det krävs för det första att Malmbäck i div 5 NV inte vinner sin match. Sedan måste Holsby spela minst oavgjort om Malmbäck förlorar eller vinna om Malmbäck tar en poäng. Malmbäck möter i sin tur serieledarna i en svår match. Holsby är förstås medvetna om förutsättningarna och kommer säkert att ge allt.

Mönsterås har förhoppningsvis haft en bra vecka med fina träningar och laddning i lugn och ro. Kanske har man fått känna på den nya konstgräsplanen också. Ja, allt som kan skapa lite extra bra stämning inför lördagen är bra. Vad jag kan se har GIF bara en avstängning på Damir. Synd då jag tycker han har visat fina offensiva kvaliteter. Men Holsby har nog också någon avstängning om jag räknat rätt. I det stora hela bör Mönsterås komma väl förberedda.

Man ska vara ödmjuk inför uppgiften. Holsby är ett bra lag. Men jag tror GIF tar hem det här. Ingen trodde på GIF före säsongen. Ingen trodde på GIF när det blev seger på seger. Dysterkvistarna gottade sig och trodde sig få rätt när hösten kom med poängtapp och ett par förluster. Men någon totalkollaps kom aldrig. Och nu inför sista matchen så lär ingen utomstående tro på GIF igen. En välkänd professor skrev exempelvis nyligen följande: Tror det skiter sig för Mönsterås i sista matchen…”
Ja, det är väl ungefär vad de flesta har trott inför nästan varje match. Och det skadar ju aldrig med lite extra tändvätska. Hur som helst så har Mönsterås gjort sina absolut bästa matcher mot topplagen då man hittat både fart och fokus perfekt. På lördag blir det helt enkelt serieseger.

Sedan kunde det i och för sig vara roligt om Stjärnan går upp via kval och hamnar i samma serie som Mönsterås, Blomstermåla och Timmernabben.

Tips omgång 22
Inför den sista omgången så leder jag Professorns tipstävling på 5 segrar och 73 rätt. Strax bakom mig ligger EM från Alseda/Ädelfors på 5 segrar och 67 rätt. Självklart ska jag göra allt för att Mönsterås ska ta en dubbel.

Norrhult-Alseda/Ädelfors 3-0
Redan klart att A/Ä får lämna femman, så Norrhult vinner ganska enkelt hemma.
BB 2001-Ariel 1-2
Mittenmöte som Ariel vinner.

Hebe-Långemåla 3-2
Hebe känns lite hetare i höst.
Rödsle-Målilla 1-3
Målilla är helt enkelt det bättre laget just nu och ser chansen att helt slippa kval.

Holsby-Mönsterås 1-3
Mönsterås spelar alltid bäst mot topplagen och vet vad som gäller. Att ingen utomstående tror på GIF blir förstås lite extra tändvätska. Serieseger.
Braås-Stjärnan 0-1
Kan nog bli en tuff match. Stjärnan vinner kanske.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej hej. Läste din blogg nu. OCH. Holsby går vidare med oavgjort om Malmbäck förlorar. Hej svejs från Johan

Jonny sa...

Det är sant! Miss från mig. Jag uppdaterar artikeln. Tack!

Anonym sa...

goifen åker med ett stark lag.
. Stene. Hadi, idris, akoo,johan martin N. martin J. Manne. linkan, joel, marre , bakir, Affe, oskar, tobbe, så jag tror på vinst... Mvh Konsten

Jonny sa...

Låter utmärkt!

Anonym sa...

Mönsterås har haft mycket hjälp från domarna och därmed sluppit totalkollaps. Jag hoppas dock de vinner och går upp så ska det bli kul att se hur deras långbollar funkar nästa säsong :)

Mvh Stjärnanspelare

Jonny sa...

Nja, enda matchen där vi hade tur med domsluten var mot Hebe och kanske lite i första matchen mot Stjärnan. Annars har det sett ut som vanligt - dvs domarna har dömt lite mer emot än för.