10 oktober 2012

Utslagen

Bosse Hansson har råkat säga ”svarting”. Det var förstås väldigt fel och olämpligt. Det inger inte förtroende. Allt är oprofessionellt skött av de gamla gubbarna. Men att behöva se de aggressioner han nu får utstå från det unga hippa indignerade vita kulturfolket får mig att må illa. De sitter där i sin upphöjda självgodhet och schavotterar en människa för ett dumt och tanklöst ordval. Och de verkar njuta av det. Kritisera honom gärna för det han sa. Men ta inte heder och ära av en fantastiskt duktig sportjournalist som inte har hängt med i utvecklingen. Alla är inte lika upplysta som DN:s kulturavdelning, alla inte lika hippa som Aftonbladets unga stureplanssportjournalister. Vi är fortfarande några som ibland råkar säga negerboll utan att mena något illa. Och alla vet att jag alltid har tagit ställning för en generös flyktingpolitik och aldrig värderar människor efter hudfärg eller kultur. Jag försöker undvika ord som neger och finne då det finns människor som tar illa vid sig av det. Läs även här.

Men jag har helt seriöst övervägt att helt sluta med både twitter och blogg. I det här nervösa överkänsliga neurossamhället finns det alltid någon som tar illa upp. Man orkar inte hela tiden väga ord på guldvåg. Enligt vissa feminister får man inte längre kalla någon hon eller han. Så länge man inte vet vad personen ifråga vill bli kallad ska man kalla personen hen. Ja, ibland vill man bara ge upp. Det blir mer och mer extremt med allt. Det finns hygientekniker som blir kränkta om man råkar kalla dem städare eller lokalvårdare. Det finns förskolelärare som blir kränkta om man kallar dem dagispersonal. You name it! Hur vore det med lite humor och självdistans.

Det finns en tyckarelit i Sverige som i sin välmenande men förmenta godhet driver allt så långt att det i sig självt till slut blir förtryckande. Vi kan kalla det för godhetens förtryck. Till slut blir människor rädda för att prata eller skriva.  Tyckareliten tror att just dom representerar det upplysta och goda. Bo Hansson står för det dåliga. De har nått längre. Tror dom. Det är inte längre klass mot klass utan rätt åsikter och ord mot fel sådana. Men det finns alltid en upplyst elit som tror sig vara godast. 1984.

Själv är jag utslagen av en förkylning som mest liknar en influensa. Feber, frossa och luftrörsproblem. Måste kanske snart försöka ta mig till läkaren och kolla upp lungorna för säkerhets skull. Dagarna går och jag blir inte bättre. Dricker den fruktansvärda drycken te, slumrar och ser på TV. Jämfört med den häxjakt Bosse Hansson nu får genomlida, är det förstås en bagatell. De mörkhyade som råkade höra Bosse Hansson mumla svarting i Mats Strandbergs studio lär inte ligga vakna om nätterna och vrida sig av kränkningsångest över detta. Inte heller Stockholms ryggdunkarjournalister. Hur Bosse Hansson mår vill man helst inte tänka på.

8 kommentarer:

D S Ernst sa...

Hej!
"Världen är så stor, så stor, tyckare- tyckareeliten!!

Aj,aj,aj! Det där med lyriska citat är åtminstone i detta inlägg förenat med viss felstavning!

Många av oss är tveksamma! Vem åsyftade herr Hansson? Var det Sven Erhard Viktor Swarting, Elvy Frideborg Swarting , Ann Elisabeth Swarting , Sven Odd Swarting, Ylva Helene Swarting, Wiveca Unn Elisabeth Swarting, Carl Vilhelm Odd Swarting, Gisela Ann Swarting eller Wendela Frida Swarting?

Jag undviker att ta ställning tills han bestämt sig.
Intet annat kan förväntas i ett land där rättigheten att skriva fel är vida större än skyldigheten att skriva rätt!
Hälsning!

D S Ernst sa...

Igennn!
Jag har trasslat till det! Undrar om följande kom fram förut? Eller kommer det nu ; har ju ingen examen evad gäller handhavandet av datorer!

"Krya på Dig, Jonny!

D. S

Spader Ess sa...

Det här var väl osannolikt dumt resonerat.

Det är väl för fasiken en väldig skillnad på att råka säga negerboll och Hanssons kommentar. Hur den var riktad och med vilken laddning den hade behöver man väl inte vara raketforskare för att förstå.

Självklart får Hansson tycka vad dom vill, men blir det offentligt från en offentlig person får man räkna med att det blir liv.

Ursäkterna om att han skulle vara av en annan generation är ju rent patetiska.

Och jag blir förvånad över ditt resonemang Johnny, om att ge upp bloggande osv. för att det alltid är någon som blir överkänsligt kränkta. Det får mig att tänka på den kränkning som jag upplever att du känner att du får utstå som Kristen. Vilket, satt i det faktum att kristenheten är ett val till skillnad mot hudfärg, får mig att undra vem som är lättkränkt i detta överkänsliga neurossamhället.

Jonny sa...

Negerboll och svarting ligger inom samma kategori av ord som kan upplevas kränkande, men där människor i en äldre generation sällan menar något illa (men självklart ändå bör avstå). Det är ingen ursäkt, men ett försök att förstå och förklara. Problemet är att de som driver häxjakten inte verkar vara intresserade av den förståelsen.

Hade jag reagerat på allt jag utsatts för som kristen genom åren så hade smockan hängt i luften många gånger. Men en kristen får lära sig att inte ta åt sig. Jag har aldrig upplevt mig personligen kränkt för alla påhopp på kristendomen. Däremot är det alltid trist när okunniga icke pålästa människor uttalar sig om kristendomen. Så nej, jag är inte lättkränkt. Däremot finns det en oerhört känslighet i samhället, och eftersom jag givetvis inte vill kränka människor, så är ju det enklaste att jag slutar skriva. Så går tankarna ibland. Men så lär det inte bli.

Jonny sa...

Förresten: Vilket av följande är det som är "osannolikt dumt resonerat". För det är ju det här jag har sagt för att nu korta ner:
1. Bo Hansson har använt ett nedlåtande ord, vilket han inte borde ha gjort.
2. Bo Hansson menade sannolikt inget illa, utan använde ordet som man gör i den generationen. Ingen ursäkt, men ett försök till förståelse.
3. Den häxjakt Bosse Hansson utsatts för i media står inte i proportionen till "brottet". Det vissa utsätter honom för är till och med värre än det olämpliga ordval han använde.
4. Det svenska samhället blir allt mer överkänsligt. Alla kan känna sig kränkta för allt. Till slut blir det väldigt trångt och allvarliga kränkningar devalveras när allt blir kränkningar.

Anonym sa...

Stackars lille Spader Ess har väl blivit kränkt :D

Jonny sa...

Spader Ess kroppshydda kan jag inte uttala mig om, men han är förstås en välkommen debattör.

Spader Ess sa...

Min kroppshydda är av det minskande slaget, tackar som frågar. Kränkt, inte det minsta.

Dock tycker jag att det är klent att använda ursäkter som att Bosse är av en annan generation eller att det inte skulle vara illa menat.

Som kommentaren fälldes så kan man inte på något sätt tolka in någon välvilja i det.

Dessutom är väl ursäkten "Det var inte meningen att vara elak" en gammal klassiker som mobbare och andra "missgärningsmän" använt genom tiderna när det visat sig att man klampat i klaveret.

Det som är mest upprörande är väl just de klena ursäkterna och folks tillskyndande att släta över det hela med ganska klena argument. För jag missunnar inte Bosse att ha denna typen av åsikter, men då bör man vara beredd att stå för dem.

Och visst kan jag hålla med om att Twitterstormar och dylikt tar oresonliga proportioner ibland, men det gör inte saken bättre.