17 november 2012

Regina i Mönsterås hamn

Mönsterås hamnområde är aktuellt, så idag visar jag ett foto från omkring 1960, då området ännu fyllde en viss funktion för olika arbetsplatser i omgivningen. Här ser vi fartyget Regina.

Jag funderar på om detta kan vara samma galeas Regina som sjönk mellan Dämman och Sandvik 9 december 1963. Jag kan inte särskilt mycket om fartyg, men för mig ser det ut som en galeas ovan (fel säger fartygsexpertisen, då en galeas bara ska ha två master i modern tid). Fartyget var på väg från Stockholm till Kalmar där hon skulle byggas om till fritidsbåt. Ägarna Blomberg fanns ombord. Båten började läcka i norra Kalmarsund och när länspumpen slutade fungera blev läget snart kritiskt. Vid 22-tiden på kvällen skickades nödraketerna upp. Makarna Blomberg räddades i sista stund av fiskaren Åke Karlsson från Persnäs efter att ett annat fartyg först anlänt till Regina utan att undsätta besättningen. 2002 hittades vraket efter Regina på 26 meters djup av Long Island Divers-Ölands dykcenter. Se även här.

 



3 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt Johnny, du kan inte det minsta något om fartyg. Fartyget på bilden är tremastat om du tittar efter, de kallades i folkmun också för 111:or. En Galeas är ett tvåmastat segelfartyg, den benämningen har gällt tvåmastade segelfartyg allt från ca mitten av 1800-talet, detta i de nordiska länderna.
Under 1500 å 1600-tal benämndes även ett tremastat fartyg som galeas.

Jonny sa...

Du behöver inte låta så nedlåtande för det. Jag håller mig till den medeltida definitionen ;-)Det är ett mysterium som ska lösas. Frågan blir då om det ändå kan vara samma Regina som sjönk tre år senare. Den hade då redan börjat göras om till fritidsfartyg. Kan man tänka sig att de gjort om den till en tvåmastare då och att den därmed kallades galeas? Alternativet är förstås att det fanns två fartyg med namnet Regina som rörde sig samma område.

Unknown sa...

Detta är Regina från Skärhamn.