18 november 2012

Resultat av undersökning - Mudderås vann

Tänkte redovisa resultatet av undersökningen jag lät göra häromveckan. Frågan gällde vad jag skulle kalla Mönsterås för i min kommande deckare och det var 55 personer som röstade. Tack!

Ser man resultatet rakt av blev det så här:
Mudderås 32,7%
Jönserås 20%
Åkeshov 16,4%
Rolandshov 14,5%
Rolandsås 7,3%
Centerås 7,3%
Konsensås 1,8%

Man kan också dela in namnen i sådana som knyter an till Mönsterås politiska mönster respektive de politiskt neutrala. I så fall blir det så här:
Politiskt neutrala: 52,7%
Anknytning till politiskt läge: 47,3%

Som synes en ganska jämn fördelning. Det finns förstås både för- och nackdelar med politiskt aktuella namn. Nackdelen är förstås att ortnamnet riskerar att bli inaktuellt inom några få år. Å andra sidan behöver det inte vara fel – dels blir det lite roligt just nu, dels kan framtidens läsare se det som ett historiskt tidsdokument i just denna aspekt. Å andra sidan behöver ett politiskt neutralt ortnamn inte utesluta att man får med aktuellt politiskt läge i boken. Och så stöter man sig inte med folk i onödan för detaljer. Bokens innehåll lär ändå så få en och annan att gå igång och leta fram sin värsta vokabulär.
Hur som helst är det just nu riktigt roligt att skriva, även om man aldrig får den tid som "riktiga" författare får. De verkar bara kunna isolera sig i något öde hus, skriva, gå promender och pimpla rödvin. Allt handlar om pengar. Är man etablerad och har kontrakt med ett förlag så får man förstås en helt annan frihet. Tillstår att jag är avundsjuk och gärna skulle leva "författarmyten" fullt ut, minus rödvinet som jag nog skulle ersätta med julmust. Nå, vi som saknar talang för att nå dit, får försöka hitta en kvart då och då när disken ligger i blöt.

Inga kommentarer: