12 januari 2013

Centerpartiet motsatte sig nytt bibliotek under 25 år

Efter 30 års motstånd från ledande politiker (5 års motstånd från S och 25 års motstånd från C) så invigs nästa helg Mönsterås nya bibliotek. Äntligen kan rörelsehindrade ta sig fram utan att be om hjälp. Äntligen slipper vi 13 grader på vintern och 32 på sommaren. Äntligen modern teknik, fräsch tidningsavdelning, offentligt arkiv, föreläsningssal och möjligheter att ta sig en fika etc.
 
Den årliga artikeln
Så har då kommunalrådet Roland Åkesson fått den där stora artikeln om sig själv igen som han brukar få minst vartannat år (i dagens OT). Artikeln i sig är inte mycket att säga om, bortsett från att han som vanligt lyckas koppla ihop sig själv med något positivt, som nu det nya biblioteket som han är glad att han har fått bidraga till.
Centerpartiet motsatte sig nytt bibliotek under ca 25 år
Vän av ordning minns förstås en helt annan historia och som historiker är det min plikt att förmedla den. Biblioteket kan inte Centerpartiet eller kommunalrådet ta åt sig äran för. Och det är lätt att föra i bevis.

Under hela 1980-talet ansökte kulturnämnden om pengar för ett nytt bibliotek i sin budget, men fick hela tiden avslag - åren 1980-1985 från Socialdemokraterna, därefter (1986-ca 2010) från Centerpartiet. 1989 hade man i alla fall jobbat fram en skiss på ett nytt bibliotek som eventuellt skulle genomföras 1992, men gång på gång har kommunstyrelsen ändrat sig och skjutit upp biblioteksbygget. Först nu efter 30 år av nej och motstånd, varav 25 under Roland Åkessons ledning, blev det till slut ja.
Att Åkesson ändå lyckas med konstycket att bli förknippad med nya biblioteket utan att behöva förklara varför han inte prioriterade ett nytt bibliotek i 25 år, är i en mening ett imponerande cirkusnummer i den högre politiska skolan. Vad ska vi jämföra det med? Ungefär som om Socialdemokraterna skulle lyckas ta åt sig äran för Rut, eller Moderaterna för ATP-reformen. Liknelserna haltar rent logiskt, men det är av den kalibern.

Nej, artikeln är inte från de senaste åren, utan från 1989 då man hade gjort en skiss på ett tänkbart nytt bibliotek. Kulturnämnden hade sökt pengar under hela 1980-talet för ett nytt bibliotek, men hela tiden mött motstånd från kommunledningen. Motståndet fortsatte under 1990-talet och in på 2000-talet. Redan på 1980-talet var biblioteket omodernt och trångt. Personalen och låntagarna fick dessutom stå ut med enorma temperaturskillnader (kunde vara 13 grader på vintern och 32 på sommaren) och rörelsehindrade hade det oerhört besvärligt. Handikappade med rullstol drog sig för att komma till biblioteket, och de som kom hade svårt att ta sig fram och tvingades be om hjälp för att åka hiss om de ville till övervåningen. Detta negligerade politikerna under 30 år. Det enda man fick höra var hur mysigt biblioteket var. Jo, det var det säkert om man var frisk politiker som besökte biblioteket en gång om året och jag har själv fina minnen därifrån. Men inställningen visar hur lågt man värderade kulturen och rörelsehindrades möjligheter att smidigt ta del av den. När det nya biblioteket nu ska invigas så ska man ha bakgrunden klar för sig.


(Annars var väl artikelns huvudfråga huruvida Roland Åkesson avser att kandidera till kommunalrådsposten även i valet 2014. Det vill han inte svara på. Men om han inte hade tänkt att göra det, så skulle han förstås redan nu ha deklarerat det, så att partiet kan få fram en ny huvudkandidat. Någon given efterträdare finns dock inte. Åkesson har själv sagt att han inte tänker vara kommunalråd vid pensionsåldern, dvs 65. Det betyder att han kan ställa upp för en period till för att sedan gå i pension. Då får man 4 år på sig att ta fram en ny toppkandidat. Så...om Åkesson behåller hälsan, så tror jag det är en ganska så kvalificerad gissning att han ställer upp en gång till.)

6 kommentarer:

Eje sa...

Kan lägga till att Miljöpartiet i juli 2007 motionerade till kommunfullmäktige om ett nytt bibliotek på den plats det ligger i dag. I vanlig ordning dumpades motionen helt i linje med hur man hanterar andra partier förslag och att ta åt sig äran är magstarkt. Samma sak hände med vårt förslag om våtmark vid Lillån som man bytte namn till Sylten, ett medvetet sätt att framstå som förslagsställare. Vi har också långt tillbaka förslaget Centralskolan till en del i området för kulturverksamhet som även andra partier har önskat.

Andy sa...

Alltså, jag tänker lite såhär: Om det nu är så himla svårt att vara oppositionspolitiker i Mönsterås (och ta inte det här fel, jag tror nog att det är ett väl så tufft läge) varför inte göra som alla Mönsteråscenterpartister? För visst måste det vara så att det är skillnad på Centern och Centern? Förklara annars för mig hur det går till när ett 5-7% parti får 20 av 49 mandat i Mönsterås?
"Det beror på Roland Åkesson, han är en så tusans skicklig politiker" säger någon då.
När slutade politiken i Mönsterås handla om ideologi? Det finns ju folkvalda representanter i Mönsteråscentern som inte ens röstar på Centern på riksnivå!
Så mitt tips till alla er (s/mp)oppositionspolitiker är: Vill du vara med och påverka: gå med i Mönsteråscentern och rösta på sossarna i riksdagsvalet!
Men snälla! Sluta gnälla om att de "stjäl" era förslag och motioner.
Ja, vi vet att Sylten var mp:s ide och ja, vi vet att det minsann var ni sossar som först tyckte att det verkligen behövdes en konstgräsplan. Och ja... ALLA verkar ha tyckt att det har behövts ett nytt bibliotek i 20 år.

Jonny sa...

Centerpartiets framgångar i Mönsterås beror till 90% på Roland Åkessons person, 5% manipulation av media och 5% politisk skicklighet.

Andy sa...

Oavsett vilket så är det ju så att både sossar och moderater röstar på Åkesson. Och både sossar och moderater står bredvid och bakom honom.
Det enda jag säger är att om man verkligen tycker att förändringen är det viktiga är det bästa sättet att påverka att bli aktiv Mönsteråscenterpartist. Det betyder ju ändå ingenting när det kommer till ideologi.
Som Vito sa: "Keep you friends close..."

Eje sa...

Ja Andy man kan ha olika uppfattningar om vad som är bäst för Mönsterås. Men har man varit med i kommunen i många år och vet hur centern har kommit till makten så är det högaktuellt med maktskifte. I stort sett har det mesta stagnerat och vi vet att centern inte är mottagliga för nya idéer

Andy sa...

Hur de kom till makten är väl ändå vid dags dato rätt ointressant. Frågan är ju hur det gick till när man behöll makten i 25 år! Jag tycker också att det i högsta grad är dags att byta ut Roland Åkesson, det är bara det att 30% ickecenterpartister tycker annorlunda.
Dessutom tycker jag mig höra från både Miljöpartiet och Socialdemokraternas håll att Centern mer eller mindre stjäl era motioner. Det innebär ju alltså att de inte är emot nya idéer. De har bara inga egna idéer!
Jag är för ett politiskt klimat som präglas av ideologi (även om jag i mångt och mycket själv är en pragmatiker) och mitt tips till er oppositionspolitiker är min idé till hur vi ska lyckas föra in ideologisk mångfald i Mönsterås politik.