22 januari 2013

Familjen bakom Frasses i Mönsterås


Jenny och Daniel Skaret med barnen Tilde och Astrid framför den gamla affärslokalen i Älgerum, där makarna står redo att öppna en Frasseanläggning till våren. Klicka på bilden eller högerklicka och öppna i nytt fönster för större format.
Familjen bakom Frasses i Mönsterås
Som Mönsteråsbloggen kunde berätta i höstas så ska hamburgerkedjan Frasses etablera sig i Mönsterås. Bakom satsningen står en Mönsteråsfamilj som troligen ganska många känner igen. Och trots att de helt nyligen passerat 30-årsstrecket har de över 10 års erfarenhet från branschen. Mönsteråsbloggen fick en pratstund med Daniel och Jenny Skaret som beredvilligt berättade om sina planer.

Jag satsar alltid 100% på det jag gör vare sig det handlar om fotboll eller företaget och nu ville vi göra något här i Mönsterås. Frasses hamburgerkedja har ett koncept som vi tror passar bra här.

Det går inte att ta miste på entusiasmen när Daniel Skaret berättar om den nya Frasseanläggningen som han och Jenny står redo att öppna i vår. Arbetet med interiören pågår redan för fullt bakom väggarna i den gamla affärsbyggnaden i Älgerum som har stått öde i flera år.

Daniel har det som kännetecknar en typisk entreprenör. Han har ständigt något på gång, pratar jämt i sin mobil och brinner både för sitt företag och för bygden. Daniel är också en välkänd profil bland fotbollsintresserade. Redan som 17-åring debuterade han i GIF:s A-lag och så sent som förra säsongen var han med och hjälpte sitt lag upp i division fyra. 

- Jag kanske inte bidrar så mycket på planen längre, men eftersom det är ett ungt lag så kan jag bidra med andra kvaliteter bara genom att vara med.

Jenny håller en något lägre profil, men betyder lika mycket för att allt ska fungera. De verkar komplettera varandra väl. Men helt okänd torde inte heller Jenny vara. Många känner igen henne från tiden när hon jobbade på Sibylla Punktens gatukök, och sedan några år är hon ett välbekant ansikte på Byxshop.

Över tio år i branschen
Daniel och Jenny är bara nyss fyllda trettio, men kan ändå kalla sig veteraner. Men hur hamnade de i gatuköksbranschen?

Allt tog sin början redan i tonåren när Daniel jobbade extra i kiosker och på bensinmackar samtidigt som han läste ekonomisk linje på gymnasiet. Han fick också tillfälle att praktisera i Sibyllagatuköket vid Parkskolan och på den vägen är det. Efter färdiga studier blev Daniel föreståndare för Sibyllakiosken, och efter ett år tog han över som ägare.

- Det måste ha varit 2001, så jag blev egen företagare när jag var 20 år, säger Daniel som antyder att den första tiden var slitsam.

- Vi jobbade nog 90 timmar i veckan vardera. Jenny och jag skötte nästan allt själva under de fem år vi drev Sibyllakiosken.

Vi har saknat våra kunder
Efter ett mellanspel i bland annat Nässjö tog Daniel över Frasses i Kalmar för två år sedan. Men paret har haft svårt att släppa tanken på Mönsterås där de trivs väldigt bra. Förra året hade tankarna mognat och de bestämde sig för att göra en satsning på Frasses även i den gamla köpingen.

- Vi har saknat våra kunder från tiden då vi drev Sibylla i Mönsterås, säger Jenny och får medhåll från Daniel.

Öppnar till våren
Nysatsningen innebär dock inte att man överger Frasses i Kalmar. Efter en inledande fas, där Daniel kommer att se till att allt kommer igång i Mönsterås, är tanken att han skall ha huvudansvaret i Kalmar, medan Jenny ska leda verksamheten i Mönsterås.

- Vi räknar med att öppna i slutet av april eller absolut senast i maj, säger Daniel.

50 sittplatser
Frasseanläggningen skall ha 50 sittplatser, som under sommarhalvåret kompletteras med 30 uteplatser. Hela området skall snyggas till och man hoppas att det kan bli en trivsam samlingsplats. Men det är mycket att tänka på för att allt ska fungera smidigt. Med all sannolikhet lär det exempelvis bli fler parkeringsplatser i området.

Bred meny
Förutom Frasses riksomfattande meny, så planerar man att komplettera med fem egna rätter.

- Korv med mos måste vi ju bara ha, och så kanske det blir ett salladsalternativ, berättar Daniel och Jenny samstämmigt. Men vi anpassar oss efter kunderna.

Men finns det några bra alternativ för den som vill vara lite återhållsam med kaloriintaget? 

- Frasses jobbar mycket med alternativa menyer och håller just på att uppdatera en näringsmanual som kommer senare i år. Det går förstås utmärkt att byta ut strips mot exempelvis sallad, mos eller lökringar. Du kan också välja rågbröd till din hamburgare. Sedan finns det självklart alternativa burgare som lax-, kyckling- och vegetarisk burgare, säger Daniel.

Frasses jobbar med allergifrågor
Samhället uppmärksammar allt mer olika allergier och det faktum att människors överkänslighet verkar öka. Hur hanterar Frasses denna problematik?

- Vi arbetar mycket med allergifrågor. Vi är till exempel en av få kedjor som kan erbjuda glutenfritt bröd till hamburgarna. Givetvis har vi också separata fritöser så att alla kan känna sig trygga på Frasses anläggningar. De flesta dippsåser och dressingar är också laktosfria.

Nyanställningar och barnvänligt
Daniel och Jenny räknar med att anställa mellan sex och tio personer, och tanken är att man skall kunna växla mellan Mönsterås och Kalmar beroende på orternas behov. Man hoppas också kunna bidra till att Mönsterås får ökad attraktionskraft, kanske genom att ha turistinformation i ett ställ.

- Förutom de lokala kunderna, räknar vi med att jobba mot vägen. På E22 har vi en strid ström med både turister och pendlare som vi hoppas kommer att hitta till oss, säger Daniel.

Daniel och Jenny, som själva har två barn, vill göra Frasses till en barnvänlig restaurang. 

- Vi tänker ha en TV med barnprogram som barnen kan titta på. Det blir också många alternativ på barnmenyn, och så många barnstolar, säger Jenny som planerat den delen.

Komplement
Men…finns det inte redan tillräckligt med gatukök och pizzerior i Mönsterås?

- Vi ser oss inte i första hand som konkurrenter, utan som ett komplement. Det finns ingen kedja av det här slaget i Mönsterås så vi vidgar marknaden.

Ser fram emot öppningsdagen
Makarna Skaret ser fram emot dagen då Frasses öppnar i Mönsterås.

- Det är det här jag kan! Vi gör inte det här bara för vår egen skull, utan för att vi tycker om Mönsterås. Vi kommer att jobba hårt för att det här ska bli bra och vi hoppas att Mönsteråsarna kommer att tycka detsamma, avslutar Daniel.

Om Frasses
Frasses var länge en i huvudsak norrländsk hamburgerkedja som öppnade sin första restaurang i Luleå 1975. Alla som kan sin Karl-Alfred vet att det i serien finns en person vid namn Frasse som är omåttligt förtjust i hamburgare. Idag har man omkring 50 restauranger över hela landet. Se vidare här.

2 kommentarer:

Tommy Petersson sa...

Tur att det händer något i Mönsterås.Lycka till.
DUAB Mönsterås

a power sa...

Vad bra att läsa att det finns gluten fritt brod!!!