28 februari 2013

Första träningsmatchen på gång

Träningsmatch på gång
Det börjar dra ihop sig till första riktiga träningsmatchen för GIF:s herrar. Tyvärr blev ju drabbningen mot Kåremo inställd då Kåremo inte fick ihop lag. Men på måndag klockan 19.30 är det match mot IF Stjärnan på konstgräsplanen i Mönsterås. Det ska verkligen bli roligt!
Förra säsongen lärde jag mig att träningsmatcherna inte säger någonting om hur det ska gå under säsongen. GIF gjorde en ganska medioker träningsserie, och jag var innerst inne jäkligt orolig, men så gick man och vann serien. Andra lag såsom Kåremo och Rockneby gick fram som ångvältar och haussades upp, men fick sedan stora problem i seriespelet. Den där känslan av att vara oslagbara är nog inte så bra. Nej, träningsmatcher kan inte användas för att sia om framtiden. Det är mycket psykologi som ska kopplas till kunnandet.

Men de är förstås nyttiga av andra skäl för tränare och spelare. Jag kan inte så mycket om fotboll, men om jag (Gud förbjude) hade varit tränare, så hade jag väl testat ett par tre varianter på startelvor, tjatat in positionsspelet och sett till att spelarna har rätt inställning – att de agerar utifrån de attityder och målsättningar man har satt upp. Bygga lagkänsla. Sett till att rockkonserter och tårtkalas inte krockar med seriematcher. Vi är i fyran nu!
Det psykologiska spelet har börjat
Det psykologiska spelet inför serien har redan börjat. Lagen pratar gärna vitt och brett om sina nyförvärv och träningsmatcher. I alla fall om de vinner. Både Blomstermåla och Timmernabben har börjat med ganska starka träningsmatcher. Jag återkommer förstås med mina kartläggningar av motståndarna vad det lider.

Siar inte än
Hur som helst ska det bli intressant att se GIF anno 2013. Att sia om hur det ska gå i år är för tidigt, men helt klart är att laget måste vara bredare och jämnare än förra säsongen. Men….tänker du kanske…om man vann serien hade man väl en bred trupp och var jämna? Låt mig säga så här – GIF gjorde en fantastisk bragdsäsong. Likväl måste man höja sig denna säsong. Några matcher vann man för att man gjorde många mål, samtidigt som man släppte in nästan lika många – resultat som 6-5 och 4-3 funkar inte i fyran. Där gäller det att hitta en jämn nivå.
Jag är lite orolig för ett par tre positioner. Inte så att spelarna i nuläget är dåliga, men det hade varit bra med större konkurrens helt enkelt. Och så är jag orolig för Idris skadeläge.

Men i det stora hela så tror jag det här laget räcker till. Här finns mycket kunnande och entusiasm. Lägg därtill att den unga truppen har blivit ett år äldre och fått tillskott av lite mer rutinerade spelare så att det blir en fin kryddmix.
Hur ser det ut för damerna?
Damerna har inte aviserat några träningsmatcher på sin hemsida. Det enda jag vet är att de har fått en ny tränare i Erik Jonsson från Långemåla. Så skakigt som det kändes i höstas så är jag glad att det överhuvudtaget verkar finnas en trupp som går in i seriespel. Men jag är tveksam till om den trupp som anges är aktuell. Där står bland annat förra säsongens bästa spelare Ofelia Medhammar kvar, men jag undrar om inte hon har gått till FC Oscarshamn. Men får man behålla de flesta och fyller på med fler ungdomar så ska man väl kunna genomföra säsongen får man hoppas. Hur det går är jag sällsynt osäker på. Jag vill helt enkelt se laget först. Om flera lägger av får man väl se det mer som en nystart än vägen till serieseger.

Ja, som ni märker tonar jag ner förväntningarna precis som förra året. Det beror inte på bristande förtroende för lagen, men jag gillar det där med lag som slår ur underläge och provoceras att prestera bättre än expertisen trodde.
Några större revolutioner i min bevakning lär det väl inte bli. Kanske lite lojare och mer avslappnad. Kanske kanske kan det bli en tv-version av försnacket, små videosnuttar och så en tipstävling. Ariels Professorn har ju haft en sådan tidigare (ja vi minns väl alla vem som vann den förra året), men nu spelar vi i olika serier, och jag drar nog igång en egen tipstävling där man tippar varje omgång. Äran står på spel.

Inga kommentarer: