25 februari 2013

Kuriosa för den historiskt vetgirige

150 år
Mönsterås kommun valde som bekant att inte fira sitt 150-årsjubileum 2012 (vad som hände med det utlovade höstevenemanget med föredrag vet jag inte). 1862 blev Mönsterås nämligen egen köpingskommun och undslapp sin status som lydköping under Kalmar. Nå, än är det inte för sent att fira. Man kan nämligen lika väl hävda att Mönsterås blev egen kommun 1863. Hur kan det komma sig?

Jo, kungen biföll köpingens önskemål att bilda egen kommun 5 december 1862, men förordningen trädde i kraft 1 januari 1863 och första kommunalstämman hölls 12 januari 1863. Så nu behöver ingen ligga sömnlös och grubbla över detta.

Äldre tiders badande
På 1800-talet åkte Mönsteråsarna knappast ut till Oknö för att bada. En notis från kommunalstämman 1869 ger besked: ”Badning med eller utan simdrägt, i öppet vatten och under bar himmel får ega rum vid stranden af Kuggås, samt i köpingens norra del å den plats som af kommunalnämnden anvisas. I hamnen är badande tillåtet endast för dem som i dervarande badhus af och påkläda sig.” Bra att man var fri att bada både med eller utan simdräkt.

Del av tavla från 1863 av Stanislaus Leczinsky. Till vänster ser vi sluttningen vid Kuggås ner mot viken. Där fick man alltså bada. Notera den branta sluttningen och att man ännu inte hade börjat fylla ut Kuggås strand med muddermassor.

Inga kommentarer: