13 februari 2013

Snömos av Ulf Becker

Ulf Becker har gett ut boken Snömos som e-bok. Omslaget visar en vy från Roxybiografen i Mönsterås där Ulf fick jobb som vaktmästare snövintern 1979. Det utgör startpunkten för en rad märkliga händelser och möten.
Jobb på Roxy
Minns ni den hemska snövintern 1979? Det var då Ulf fick extrajobb som vaktmästare på Roxybiografen i Mönsterås och mötte den något udda biografägaren Holger och hans personal. Mötet med Holger leder vidare till människor och miljöer som vi andra inte kom i kontakt med mer än delvis. Bit för bit får Ulf insikt i Roxybiografens hemlighet. Och ni som alltid har anat att Roxy var något mer och att Holger verkade lite... – ja för er är boken ett måste. Så mycket mer tror jag inte jag ska avslöja. Men varifrån kom pizzan, när Mönsterås fick sin första pizzeria först 1980?

Inga gränser mellan skröna och verklighet
Den som kan sitt Mönsterås känner igen ett och annat, samtidigt som författaren också har nyttjat sin frihet. Faktum är att det här är en utsökt liten roman om tillvarons mysterier för den som någon gång har undrat hur allt hänger ihop. Och det är väl det vi alla vill veta. Därför kan boken med fördel läsas även av utsocknes. Författaren har verkligen hittat sin ton i landet där gränserna mellan absurd skröna och verklighet inte finns. Läsaren försätts i en lurig osäkerhet.  Äventyret är i sig fantastiskt, men här vävs också in frågeställningar av närmast filosofisk natur som leder till eftertanke. Bakom hela historien anar man en sympatisk humanistisk grundton. Glömde jag skriva att man också har väldigt roligt under läsningen. Boken avslutas med några väl valda fotografier från olika epoker.

Ulf gav ett löfte att inte berätta den här historien förrän efter 30 år. Han höll sitt löfte och det har varit en ynnest att ta del av berättelsen. Jag har förresten också varit hemma hos Holger. Men mig visade han tyvärr bara sin frimärkssamling.
Snömos är utgiven som e-bok på Recito förlag och kan köpas för nedladdning på exempelvis CDON eller lånas från e-bibliotek. Och detta är min enda invändning. Jag vill ha boken i bokhyllan. I min värld är den nämligen redan en kultklassiker.
Ulf Becker har även gett ut boken "Seriöst, vem har hittat på tjaba, typ?"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset Jonny. Den måste jag ha tag i omgående.
Kan i gengäld ge dig ett annat boktips.
Själseld av Maths Nilsson.Boken utspelar sig till stora delar på sydöstra Öland.
Det hela tar sin start i och med häxproscesserna i Dalarna i slutet av 1660-talet. Lorentz Creutz är ordförande för trolldomskommisionen som 1669 dömde 15 kvinnor till döden för trolldom. Dottern till en av dessa kvinnor lyckas på ett slugt sätt överlämna ett mystiskt krucifix till Creutz. Han blir ju som bekant befälhavare på Regalskeppet Kronan som går till botten i sjöslaget utanför Hulterstad 1676.När man hittar Creutz kropp ilandfluten så har han krucifixet på sig.
Efter ca 70 sidor flyttas handlingen fram till nutid och krucifixet spelar forfarande en central roll. Nu har författaren hämtat inspiration från de morbränder som härjade på sydöstra Öland i slutet av 1950-talet. Detta var en stor händelse som var omskriven i rikspressen vid tiden och inte helt olikt det som hänt på norra Öland alldeles nyligen.
Intressant och spännade bok gränsöverskridande mot det övernaturliga.Kan glädja dig med att boken finns fysiskt.
Själv köpte jag den på bokhandeln i Borgholm men den finns även på adlibris.

D S Ernst sa...

Hej!
Oj då!
"....tjaba,typ!"

Finns den på svenska också?
Hälsning!
D S Ernst.