23 februari 2013

Vår nya populistiska landshövding

Kalmar län har fått en ny populistisk landshövding - ni vet han som tidigare var VD på Apoteket och bjöd alla studenter i Uppsala på fri sprit. Jag förutspår att han inte blir långvarig. Han har kört över tjänstemän och sagt att han ska göra det igen - vilket betyder att han sätter sig över kompetens han själv saknar. Han har redan hunnit bli JO-anmäld. Han sätter utveckling före långsiktiga värden som Länsstyrelsen är satt att skydda. Kommunerna blir nog glada, men det finns all anledning att vara orolig för kultur- och miljövärden nu när de ska underordnas ekonomismen. Risken är stor att Länsstyrelsen förlorar sin balanserande kraft och kryper för enögda lokalpolitiker.

Miljö- och kulturvärden ska alltså underordnas länets utveckling. Det kan ju låta fint, men för mig är det ett tecken på kortsiktig desperation från ett län som hamnat på efterkälken. Rent av populism. Länsstyrelsen ska helt enkelt sätta sig på tvären ibland och sätta stopp för kortsiktiga kommunala förslag som hotar andra mer långsiktiga värden. Inom ett par år vet vi hur han präglat länet och om det påverkat kultur- och miljövärden negativt. Kan man ha så dåligt omdöme att man bjuder studenter på fri sprit så kan man förvänta sig vad som helst.

Mer sprit åt folket! Fler utrotade djur och växtarter! Fler förstörda historiska miljöer och fornminnen! Framåt marsch!

I själva verket skulle vi behöva en mer djupgående diskussion om varför vi behöver utveckling överhuvudtaget och vilken slags utveckling vi i så fall behöver, istället för att bara ta för givet att det måste vara si eller så. Vilket samhälle vill vi ha och hur ska det byggas? En seriös landshövding börjar inte med att köra över tjänstemän för att blidka kommuner. Han ställer sig istället frågan - hur kan vi få ett län där människor trivs och mår bra med hänsyn till alla de aspekter som gör livet meningsfullt. I min vision ingår varken fri sprit, förstörd natur eller vanställda historiska miljöer.

Inga kommentarer: