GIF dominerade men förlorade

Årets första träningsmatch
Så var det då dags att bege sig ner till nya konstgräsplanen i Mönsterås för att se årets första träningsmatch. Som alltid är det med liv och extremiteter som insats vid denna tid på året. Snöhögarna runt planen hade luriga slukhål där jag allt som oftast höll på att avsluta min stund på jorden. Annars verkade planen vara i toppskick.
Överlägset GIF förlorade
Ett tempostarkt men ineffektivt GIF förlorade mot ett defensivt IF Stjärnan med 2-1 efter slumpmål. Förra säsongen var det två jämna matcher mellan de två rivalerna som slutade med en seger för GIF och en oavgjord. Idag var GIF relativt överlägset, men förlorade. Välkommen till fotbollens magiska värld.

Högre tempo
I stort sett tycker jag GIF gjorde vad man kan förvänta sig för att vara en första träningsmatch. Det syntes att det var en division mellan lagen och det gör mig trygg. GIF hade ett betydligt högre tempo än Stjärnan och dominerade ganska påtagligt i första halvlek. Ibland gick det nästan så snabbt att det blev stressigt. Kanske kunde man ha varierat lite mer med bollrullande. Men Stjärnan har en stark defensiv och när GIF kom till det avgörande momentet tog det stopp, även om man var nära några gånger.
GIF skapade första farligheten redan efter ett par minuter och det skulle bli mer. Men Stjärnan gjorde det trångt i straffområdet och tog bort GIF:s spelare bra.

Stjärnan var förvånansvärt bleka framåt och skapade sina få chanser på långa frisparkar där man droppade bollen in i straffområdet. Det var också på en sådan sekvens som Stjärnan kunde göra 1-0. Det var mycket ologiskt sett till spelet. Men man måste helt enkelt bli bättre på att hantera de där bollarna som droppar in i straffområdet.
GIF kvitterar men Stjärnan avgör på straff
I andra halvlek försökte Stjärnan spela upp sig lite och kom fram något bättre. Ett par farligheter blev det och Stenfelt i målet tvingades till en fin fotparad. Domaren började också blåsa allt oftare i takt med att minusgraderna blev fler. GIF försökte, men körde gång på gång fast i Stjärnans biffar längst ner.

Med en kvart kvar fick Alfred Ekwall, som var pigg när han kom in, på ett ganska löst inlägg som tog på en motståndare och gick in i mål. 1-1 var minst sagt rättvist. GIF gick nu för seger och skapade ett par superchanser där det helt enkelt borde ha blivit mål. Bättre lägen går inte att få. Istället stack Stjärnan upp och får en straff med två minuter kvar av matchen. Straffläggaren gör inget misstag och Stjärnan vinner med 2-1.
Stjärnan lyckades alltså vinna trots att man såg svagare ut än förra året. Man hade dock en stark defensiv. För det kreativa stod någon som kallades Kacke. Stjärnan gjorde helt enkelt det bästa utifrån sina förutsättningar.

GIF dominerade spelet, men saknade effektivitet. Sett till matchbilden borde GIF ha vunnit med ett par tre mål. Men det är ju som klyschan säger – det är målen som räknas. Men får GIF bara igång målskyttet och blir bättre på droppbollar i straffområdet, så ska det nog bli bra till slut.
Jag tittade lite extra på tre av de nya spelarna: Erik Olsson var en snabb vessla som imponerade på mig. Sebastian Carlsson visade periodvis att han blir viktig för GIF med starkt vägvinnande spel på mitten. Johan Nyström var en positiv ledargestalt som vågade styra från backlinjen.

Spelet i övrigt vill jag inte kommentera så mycket, men jag såg vissa förändringar från förra säsongen som jag tror blir bra och viktiga och som fungerade periodvis idag.

Jag saknade förstås Idris som stod vid sidan av planen. Han behövs framöver.