17 mars 2013

Mönsteråsbloggar´n gör comeback



Nä, den där gick ni förstås inte på. Tyvärr. Inte ens om det hade varit 1 april. Men ibland är det inte lätt att bedöma verkligheten. Källkritik kan vara ett hjälpmedel. Den här löpsedeln hade inte klarat en kritisk granskning. Jo, det där om konditionen och armbågarna är ju sant. Ja, det där med chock hade nog också varit sant.

Källkritik
Vi ska aldrig tro att det vi läser, ser och hör är absolut sant. All information innehåller ett urval av fakta och åsikter och ibland till och med rena lögner eller propaganda. Källkritik är en metod som hjälper oss att kontrollera vad som är tillförlitligt och trovärdigt.

Ett källkritiskt förhållningssätt innebär att man vågar ifrågasätta påståenden i källor, och alltid frågar sig vem som skrivit texten och varför.

- Identifikationen av källan, där man försöker bedöma dess upphovsman, vem eller vad står bakom, dess tillkomstsituation, avsikten med tillkomsten och om källan är äkta eller inte.

- Samtidighetskriteriet: är källan nära i tiden till det den berättar om, eller har den tillkommit långt efteråt? Är det en förstahandsuppgift från ett ögonvittne, eller kan muntlig tradition ha förändrat uppgiften?

- Tendenskriteriet där man bedömer upphovsmannens intresse av att påverka opinioner i en bestämd riktning. Vad var avsikten med källan? Propaganda?

- Beroendekriteriet där man bedömer samstämmiga källors interna beroende av varandra. Att två källor berättar samma historia på samma sätt, behöver inte betyda att det var på det sättet. Den ena källan kan ha fått sin information från den andra. Då är källorna inte oberoende av varandra.

- Urvalskriteriet där man bedömer upphovsmannens val av källor och deras tendens, vilket även omfattar en bedömning av vilka källor som saknas och eventuellt skulle kunna förändra utsagan.
Känsla för historia och historisk forskning kan utveckla vår förmåga att utöva källkritik. Vi lär oss att ifrågasätta politikers och journalisters påståenden.

2 kommentarer:

Eje sa...

I en värld med mycket personligt tyckande kan det vara bra om fler hade bättre koll på saker och ting.
Därför är dina kriterier viktiga om man håller på med seriösa händelser. Den här informationen kan vara nyttig i många sammanhang.

Överums IK sa...

www.overumsblogg.bloggplatsen.se