28 april 2013

Förtjänstfull premiärseger för GIF:s damer


Mönsterås spelade för dagen i blå dräkt, vilket orsakade stort kaos i mitt huvud under matchens första minuter då jag försökte komma på vilka alla okända nyförvärv var som Mönsterås verkade ha skaffat i sista stund.
Premiär
Mönsterås GIF:s damer premiärspelade idag borta mot Tjust IF FF på Bökensveds konstgräsplan i Västervik. Barometern/OT tippade inför säsongen Tjust som tvåa och Mönsterås sexa, medan jag själv har tippat båda lagen på övre halvan, även om Tjust betonar att man är ett ungt lag. Den som lyckades vinna den här matchen skulle hur som helst markera att man avser att vara med i toppstriden i år.

Mönsterås skapar chanser efter nervös inledning
Matchen började nervöst med ängsligt spel från båda håll. Det var tjongbollar åt alla håll och kanter där lagen verkade osäkra på varandras kapacitet. Men efter tio minuter tog Mönsterås så sakteliga över spelet och började skapa chanser. Mönsterås snabbfotade damer kom fram bra på kanterna och det blev både farliga inspelningar i straffområdet och frilägen. Jag kunde räkna till uppemot 7-8 riktigt farliga möjligheter, men Tjust klarade sig med tur och skicklighet från baklängesmål. Tjust målvakt räddade vid ett par tillfällen sitt lag med fina räddningar.
Tjust skapade bara en bra möjlighet i första halvlek – ett skott som strök strax utanför.

Första halvlek var extremt snäll. Det dröjde 40 minuter innan domaren blåste för frispark, och det blev bara två på hela halvleken. 0-0 återspeglade inte riktigt matchbilden, utan Mönsterås borde nog ha satt minst två bollar.
Tjust börjar bäst
I andra halvlek började Tjust bäst med högre press och bättre rörlighet. Mönsterås pressades tillbaka ordentligt de första minuterna, men Tjust lyckades inte förvalta sina chanser.

Mönsterås får igång målskyttet
Istället kunde Mönsterås sticka upp och efter ett fint inspel från Magdalena Svensson höll sig till slut Johanna Lewandowski framme och satte 1-0 till Mönsterås efter 60 min.

Några minuter senare var det dags igen. I sviterna efter en frispark så gjorde Magdalena Svensson 2-0.
Därmed tog Mönsterås över allt mer av matchen igen och kom i fina anfall där det flera gånger var nära att bli mål. Med ca 20 minuter kvar av matchen blev Magdalena Svensson snyggt frispelad av Moa. Hon rundade målvakten och placerade säkert bollen i nät. 3-0.

Reducering
Därmed kändes matchen avgjord. Men Tjust gav sig inte och gick framåt med mycket folk. Med sex minuter kvar gav det till slut utdelning. Tjust reducerade till 1-3 på en retur i straffområdet.
De sista minuterna blev dock relativt odramatiska och Mönsterås kunde säkert spela av matchen och ta tre viktiga premiärpoäng.

Väl godkänt
Tjust borta i en premiär på vindpinade Bökensved är absolut ingen enkel uppgift, men GIF löste uppgiften bra. Tjust rullade boll fint emellanåt och hade några individuellt skickliga spelare som ibland kom fram bra. Så det här var nog en ganska bra värdemätare. Jag tycker definitivt att Mönsterås var det bättre laget och vann rättvist. När nerverna väl började släppa så skapade man många kvalificerade chanser. Även defensivt såg det stabilt ut, även om Tjust hade vissa perioder där man tog sig fram. Det lär komma matcher där GIF måste bli bestämdare i det fysiska spelet. Den här matchen hade väldigt få frisparkar. Som helhet en väl godkänd premiär som bådar gott inför kommande matcher. En helgjuten laginsats med extra plus till Magdalena Svensson och Moa Persson som var giftiga framåt och kom i flera fina kombinationer. Nämnas bör även Lina Anderberg som var stabil ytterback och Johanna Hjalmarsson som vann mycket boll när hon var på planen.
Mönsterås tränare Erik Jonsson var förstås nöjd med segern:

-  Premiär är alltid premiär. Båda lagen spelar ungefär samma typ av fotboll och det gällde att vinna matchen i matchen. Vi skapar chanser redan i första, men det blir lite enklare i andra. Riktigt skönt! Extra plus till Moa och Malla som gör det riktigt bra där framme.

För egen del hade jag vissa problem att hitta en toalett vid Bökensved. Skylten ledde mig till några toaletter, men dörrarna var låsta. Jag lyckades dock smita in i ett av omklädningsrummen (ej damernas) där jag återfann en toalett. Nå, det var inget inträde så man ska kanske inte begära för mycket när det spelas på en konstgräsplan som inte var Tjusts riktiga hemmaplan. 

5 kommentarer:

Amanda sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jonny! 95 % fotboll i bloggen !! Tröttnar snart helt och tar bort denna blogg bland mina favoriter tyvärr!!

Jonny sa...

Tur att det är min blogg.

Anonym sa...

Hur såg barometerns tips ut, på vad just dom trodde att serien skulle sluta ?
Bra blogg tycker jag , fortsätt skriva om fotboll !

Jonny sa...

Hej!
Barometern/OT tippade så här:
1. Hjorted/Totebo
2. Tjust
3. Holsby
4. Vimmerby B
5. Åseda
6. Mönsterås
7. Södra Vi/Rumskulla
8. Högsby
9. Hult