5 maj 2013

GIF:s damer vände och vann i hemmapremiären

Hemmapremiär
Mönsteråsdamernas hemmapremiär i div 3 NÖ slutade på bästa sätt – seger med 5-1 mot Södra Vi/Rumskulla. Men matchen var spännande ganska länge och S/R visade att motivation ibland kan utmana klass.
Mönsterås styr
Mönsterås skapade redan i första minuten en farlig chans. Hemmalaget fortsatte sedan att styra matchen men avsluten ville sig inte riktigt. Dessutom försvarade sig S/R bra, utan att de för den skull lyckades ställa om och skapa några kvalificerade målchanser. Man bara väntade på att målen skulle komma för Mönsterås.

Bortalaget tar ledningen
Men så efter omkring 20 minuter så fick S/R en frispark som resulterade i ett kanonskott som Mönsterås målvakt räddade fint. Men i momentet efter var inte hemmalaget tillräckligt resoluta i eget straffområde, så bollen hamnade till slut hos Andrea Persson som tryckte in 1-0 till bortalaget. Inte särskilt logiskt, men S/R tog chansen när den väl dök upp.
Kvittering
Mönsterås fortsatte gå framåt och minuten efter hade man en nick i ribban. Överhuvudtaget ville det sig inte riktigt i det sista momentet. Men så till slut med tio minuter kvar av halvleken så höll sig Louise Stenfelt framme för hemmalaget och satte den viktiga kvitteringen.

Dramatik
Något senare kom S/R i en snabb omställning där deras spelare i kamp om bollen blev fälld i straffområdet.  Domaren blåste straff till bortalaget. Men bollen slogs i stolpen och istället kunde Mönsterås göra 2-1 i anfallet efter genom Magdalena Svensson. En mycket dramatisk och betydelsefull minut strax före halvtidsvilan.
Mönsterås utökar
I andra halvlek tog Mönsterås över matchen än mer och det tog bara ett par minuter innan Magdalena Svensson blev frispelad och gjorde 3-1. Mönsterås fortsatte skapa den ena chansen efter den andra, men ibland saknades skärpan och ibland stod bortalagets målvakt i vägen. S/R stack upp ibland och i regel var det den snabbe nr 8, Brendah Henrysson, som stod för det mesta.

Men Mönsterås trummade på och snart blev Magdalena Svensson frispelad igen och så var det 4-1 och ett hat trick. Målfabrikationen avslutades av den lovande talangen Ebba Körge som bröt in från vänsterkanten och säkert placerade in 5-1.
Hemmalaget hade ytterligare några chanser att utöka, men fler mål blev det inte.

Seriens bästa offensiv
Södra Vi/Rumskulla visade bra lagmoral, men Mönsterås var det bättre laget och vann rättvist. Mönsterås spelar sitt spel konsekvent och skapar så många chanser under en match att man vinner även om effektiviteten inte alltid är så hög. Laget har en fin mix mellan de lite mer rutinerade och de nya yngre tjejerna som flyttat upp från flicklagen. Och Mönsterås måste ha seriens bästa offensiv med radarparet Magdalena och Moa. Men hela laget gjorde en gedigen insats med, förutom de redan nämnda, extra plus till rutinerade mittfältaren Louise Stenfelt.
I och med dagens seger så toppar Mönsterås serien med sex poäng före  Hjorted/Totebo som också har sex poäng.