22 maj 2013

Sprudlande anfallsfotboll när Mönsterås tog fjärde raka segern

Fjärde raka segern
Mönsterås tog ikväll sin fjärde raka seger i division 3 genom att besegra Högsby med 6-1. Hemmalaget bjöd publiken på sprudlande anfallsfotboll och segern kunde ha varit dubbelt så stor om inte Högsbys målvakt hade storspelat.
Smakstart
Mönsterås rivstartade och det dröjde bara tre minuter innan hemmalaget fick hål på gästerna. Louise Stenfelt fick på ett skott som Högsbys målvakt Diana Olsson räddade, men på returen höll sig Mönsterås skyttedrottning Magdalena Svensson framme och gjorde 1-0.

Mönsterås fortsatte skapa chanser och visade prov på fint kombinationsspel. I den åttonde minuten spelade sig hemmalaget igenom Högsbyförsvaret och Moa Persson kunde utöka ledningen.

Spel mot ett mål
Första halvlek var i mycket spel mot ett mål. Gång på gång sprang Olivia Johansson, Ebba Körge och Johanna Lewandowski ifrån sina backar på kanterna och slog farliga inlägg. Eller så bröt man tidigt Högsbys uppspel och anföll centralt med Magdalena och Moa. Det tredje målet kom i den 29:e minuten då Magdalena stal bollen på Högsbys planhalva och bröt in i straffområdet där hon passade till Moa som gjorde 3-0. Mönsterås jagade fler mål och Diana Olsson gjorde ett par kvalificerade räddningar som höll siffrorna nere. Men i halvlekens näst sista minut kunde Moa avlossa ett skott som letade sig in via ribban. 4-0 och hat trick om jag såg rätt vad gäller målskyttarna.
Högsby reducerar
I andra halvlek höjde sig Högsby ett snäpp och kom i fler anfall.  I den 51 minuten fick laget en frispark 10 meter från straffområdet. Gabriella Jonsson fick en perfekt träff och bollen letade sig in helt otagbart för Mönsterås målvakt Anna-Lena Adolfsson. Ett mycket vackert mål.

Mönsterås utökar
Men Mönsterås slog inte ner på tempot och i den 57:e minuten gjorde Magdalena 5-1. Det var sedan bud på flera mål, men Högsbys målvakt storspelade. Ett mål till skulle det dock bli.  I matchens sista minut kom Magdalena helt fri och kunde göra sitt tredje och Mönsterås sjätte mål.
Helgjutet lag
Hemmalaget imponerade med sprudlande snabb anfallsfotboll och går med denna seger upp i delad serieledning. Målskyttarna Moa Persson och Magdalena Svensson övertygade med fint samspel och verkar vara i helt osannolik form, och på kanterna turades Olivia Johansson, Johanna Lewandowski och Ebba Körge om att springa enormt fort och skapa avslut. Även i övrigt såg det stabilt ut. Mönsterås agerar allt mer som ett helgjutet lag och det är snart ingen mening att göra bedömningsmässig eller analytisk skillnad på rutinerade eller nya spelare. För de i sammanhanget rutinerade levererar suveränt, samtidigt som de yngre spelarna tar för sig mer och mer för varje match. Av de nya har jag tidigare nämnt Ebba Körge, och ikväll vill jag lyfta fram Olivia Johansson som var en stor positiv överraskning som med snabbhet och styrka imponerade vare sig hon spelade på kanten eller mer centralt. Ja, GIF har verkligen ett bra lag som ikväll bjöd publiken på en storslagen show!

Högsby kämpade bra hela matchen, men står med tre raka förluster ännu utan poäng. Plus till målvakten Diana Olsson och målskytten Gabriella Jonsson.

Efter fyra omgångar
När nu fyra omgångar är spelade så ser det ut ungefär som jag gissade före säsongen. Hjorted/Totebo och Mönsterås står på fyra segrar. Därefter följer Holsby, Vimmerby och Tjust som i sina bästa stunder kan hota topplagen. Det ska bli intressant att se hur det slutar.
Match i Smålandscupen
Mönsterås har även gått vidare i Smålandscupen (Hyundai cup) och möter på fredag Emmaboda (div 2) hemma på IP klockan 19.00 i vad jag tror är kvartsfinal.