5 juni 2013

Mönsteråsdamerna nära bragd mot division 2 lag

Topplaget Mönsterås var ytterst när att skrälla och knipa en poäng i kvällens match i div 3 mot Vimmerby B. Vimmerby B har tidigare under säsongen släppt fram sina yngre spelare i B-laget och på sin höjd haft med ett par spelare i gränslandet mellan A- och B-lag. Men ikväll valde man att toppa med 5 ordinarie A-lagsspelare, varav 3 också har gjort sammanlagt 6 mål i A-laget. A-laget toppar div 2 och är obesegrade. Mot Hjorted/Totebo hade man också några A-lagspelare, men med en mer defensiv karkatär.

Första halvlek slutade 0-0 efter att lagen haft olika perioder av den, utan att skapa några riktigt heta chanser. I andra halvlekens inledning gjorde Vimmerby två snabba mål. Det första gjorde A-lagets Matilda Strömdahl i friläge (ca 1,5 meter offside). Kort därefter sköt Nathalie Johansson 2-0 som därmed fick känna på hur det känns att göra mål även för B-laget. I A-laget har hon redan gjort 4 mål denna säsong.

Sedan tog Mönsterås över matchen. Reduceringen till 1-2 kom sedan Mönsterås rullat upp hela Vimmerby, varpå Moa rundade målvakten och satte bollen i nät. Sista halvtimmen tryckte Mönsterås på för en kvittering men bollen ville inte in. Mönsterås gjorde en bragdartad insats, mot bakgrund av att man mötte ett lag varav hälften spelar i tvåans topplag. Ja, tre fyra av dem höll rent av division 1 klass.
I protest mot Vimmerbys agerande blir det inget utförligt referat. Men för Mönsteråstjejernas skull vill jag ändå ge bakgrunden till förlusten. Själva lär de vara för ödmjuka för att protestera. Det är djupt beklagligt och helt oacceptabelt att ett lag som tidigare inte har tagit med A-lagsspelare i någon högre utsträckning, med ett undantag, plötsligt tar in maximalt antal, spelare som också avgör matchen. Skandal att ett lag på detta sätt går in och skapar orättvisa villkor i serien och kan avgöra seriens utgång.

Och tro mig. Det här handlar inte om att skylla ifrån sig. Jag har sett GIF:s damer förlora matcher tidigare och aldrig protesterat, då motståndarna vunnit utifrån bra spel och moralisk styrka. Visst kan jag sura efter en snöplig förlust bara för att det är surt att förlora, men här handlar det inte om förlusten utan om det omoraliska förfaringssättet.

Matchen skulle egentligen ha spelats i söndags och om så hade blivit fallet så hade Vimmerby knappast kunnat toppa laget eftersom A-laget spelade i lördags.

Nu har Mönsterås ändå chansen att vinna serien. Vinner man sina matcher mot Hjorted/Totebo så är chanserna ännu goda. Hur som helst vet jag vilket lag som kan sova gott i natt med hedern i behåll.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej , håller med om att det inte är kul att möta upptoppade b-lag. Men tyvärr är det ju så i alla serier att många klubbar gör så. Men allt du skriver stämmer inte då även Hjorted/Totebo spelade onsdagsmatch mot vif och då hade dom med även 5 a-lagsspelare och flera av dom är/har varit ordinarie under året, t.ex en anfallare och flera defensiva spelare. Så båda topplagen har möt på samma tråkiga problem.I H/T spelar många gamla vif tjejer så dom drabbas varje år av detta eftersom dom då vill visa var dom borde spela. Tror inte m-ås kommer möta så många a-spelare i sin hemmamatch i höst men där emot så kommer dom va med i mötet mot H/T igen. Men jonny kul att läsa allt du skriver. Beröm för all tid du lägger ner och fortsätt skriv.

Jonny sa...

Du har rätt. Även mot Hjorted/Totebo toppade man, men mer defensivt. Av någon anledning hade matchen mot H/T fallit utanför min research, men jag har kompletterat. Mot Mönsterås hade man toppat även med N Johansson och det blev matchavgörande.