22 juli 2013

"Är Ni inte en raggare?" - Raggare inför rätta

När raggarkulturen uppstod i Sverige åren omkring 1960 så följde vad man skulle kunna kalla en moralpanik. Det blev ofta konfrontationer med polisen. Tidningarna var fulla med artiklar om raggare som vällde in på campingplatser och skrämde slag på stillsamma medelsvensson som just hade kommit på det där med semester och camping. Raggarna söp och slogs och bedrev otukt med unga flickor. Ibland kunde man få ta del av mer nyanserade berättelser, exempelvis om raggare som lät handikappade komma ut på bilturer på söndagarna. Men på det stora hela var de flesta överens - raggarna skulle bekämpas. Även Mönsterås drabbades av "den negativa raggarmentaliteten." Nedan två exempel från 1960-talets Mönsterås.

"Är Ni inte en raggare? frågade landsfiskalen den yngling från Berga, som i början av oktober i fjol körde in i Alvin Karlssons svingård på Nynäs i Mönsterås...Det blev körförbud på fordonet, som åklagaren ansåg vara 'en sån där man kallar raggarbil'...Rätten dömde ynglingen till 25 dagsböter."(OT 1961, klicka på bilden för större format)

I april 1962 stod en raggarkvartett från Ålem inför rätta för att ha stulit bland annat bensin. Uppenbarligen hade de inte egna pengar för att finansiera sitt bilåkande. Artikeln berättar: "Den negativa raggarmentaliteten återspeglades på måndagen inför extratinget i Mönsterås, då domaren frågade en åtalad raggare om det verkligen var nödvändigt att ha bil. Ynglingen förklarade att bilen utgjorde en absolut nödvändighet om man, som han uttryckte sig, "skulle ha tag i fruntimmer"."
Jag lär återkomma på temat raggare. Mönsterås har ju haft/har både riktiga raggare och blöjraggare. Min far var ju knutte och hur de gick ihop med raggarna vet jag inte. Tror aldrig han hade ont av dom. Knuttarna höll sig i regel nyktra. När jag var ung gick inte raggare och punkarna bra ihop. Minns att de brukade hålla till nere vid Irenes gatukök. Hur som helst - Mönsteråsbygden har ännu raggare och det kan ju vara bra att hålla sig väl med dem. Då kanske man får följa med på en tur nån gång och göra ett reportage inifrån.

Inga kommentarer: