21 juli 2013

Mönsterås i P1:s God morgon världen - 2 iakttagelser

Radioprogrammet God morgon världen har en programserie om starka partifästen i Sverige. Idag var det ett inslag om Centerpartiet i Mönsterås. Inslaget gick inte på djupet, men var ändå hyfsat intressant. Några centerpartister fick prata, Roland Åkesson sa samma sak som han har sagt i snart 30 år och så fick man gå ända till vänsterpartiet för att hitta en kritiker.

Nå, två intressanta iakttagelser gjorde jag.

1. P. Kinkaid ville inte säga vad han tyckte och tänkte om Centerpartiet och kommunalrådet när han fick veta att mikrofonen var på. Är det så känsligt att ha en kritisk uppfattning offentligt? Och varför i så fall?

2. I programmet sades att chansen är stor att man i Mönsterås möter en centerpartist, då partiet här har drygt 40%. Men det är ju ett feltänk. Sanningen är att Centerpartiet i riksdagsvalet endast får ca 12% från Mönsterås. Och det är förstås där vi hittar de riktiga centerpartisterna. De andra 30 procenten är illojala socialdemokrater och moderater som röstar annorlunda lokalt. Så många genuina centerpartister finns det faktiskt inte i Mönsterås. Det öppnar upp för en spännande politisk framtid när Roland Åkesson har klivit av. När personkulten är borta kanske människor börjar rösta ideologiskt igen.

En demokrati mår inte bra om det bara handlar om att ha förtroende för en specifik person. Demokrati handlar också om idéer.

1 kommentar:

Eje sa...

Har tyvärr inte hört programmet men kan ändå konstatera att kommunen inte mår bra av envälde. Vi har sett att när vi (mp) har leverarat många bra förslag så har de dumpats vilket tyder på en partiegoistisk skräck för andras förslag. Följden blir en stagnation eller minskad utveckling. Detta är ett demokratiskt problem och ett kommunalråd borde representera hela kommunen. Det verkar på flera personer att det i kommande val inte blir så många centerpartister.