5 juli 2013

Gamla kyrkogården - II

I ett tidigare inlägg visade jag hur illa det delvis ser ut på gamla kyrkogården i Mönsterås. Den logiska följdfrågan blir då varför det ser ut som det gör. Det behövs ju dels punktinsatser mot misskötta och skadade häckpartier, dels en fungerande fortlöpande verksamhet där man friserar gräs och tar bort nässlor och annat ogräs.

Kritiken skall förstås inte riktas mot kyrkogårdsarbetarna. De gör säkert sitt bästa utifrån rådande omständigheter. Nästa led blir då arbetschefen. Vad jag har förstått har det i år tillsatts en ny chef med ansvar för bl.a kyrkogården. Har han de resurser (ekonomi och personal) som behövs för både punktinsatserna och den fortlöpande verksamheten eller har han bakbundna händer? Om han inte har tillräckliga resurser får vi söka oss än högre upp i hierarkin till kyrkoherde och kyrkopolitiker. Varför har de i så fall inte tagit det ansvar som församlingen har gett dem förtroende för? Jag är övertygad om att en majoritet av församlingen (i betydelsen alla vi som är medlemmar i Svenska kyrkan) är beredd att betala för en välskött kyrkogård. Om inte kyrkoskatten räcker får man väl ta upp ett par kollekter för ändamålet. Så gör man ju inom frikyrkan. Man kan givetvis också samla ihop ett gäng på ideell basis som byter ut skadade häckpartier och rensar upp det värsta. Men det får ju inte ordning på den verksamhet som behövs varje vecka. Där behövs anställd personal.
Jag återkommer med ett tredje inlägg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Församlingen vill INTE anställa mer kyrkogårdspersonal,HELA orsaken med namn osv skulle jag kunna skriva,men du lär nog inte lägga upp kommentaren då.
Vad jag har hört från flera håll så har det varit eller så är det ute på anbud om vem som ska få uppdraget att rensa och klippa häckarna.//Klippo :)

Anonym sa...

Helt rätt att kritik inte delas ut till kyrkogårdsvaktmästarna. Då dem är mycket mindre med folk gentemot åren innan så hinner dem helt enkelt inte med att utföra allt arbete som krävs. Ska tilläggas att när jag är och besöker kyrkogården så är de få som arbetar där alltid i full gång och gör så gott de kan och hinner, samt alltid hälsar glatt. //besökare

Jonny sa...

Med församlingen menade jag alla vi som är medlemmar i Svenska kyrkan. Församlingen i betydelsen kyrkopolitikerna vill säkert inte anställa fler.