5 juli 2013

Sammanfattning av Mönsteråsdamernas vårsäsong

Vårens matcher liksom en match av höstsäsongen är nu spelade och Mönsteråsdamerna är som väntat med i toppstriden i div 3, 6 poäng efter ledande Hjorted/Totebo. Man har vunnit 7 matcher och förlorat 2. Med 40 mål har man gjort solklart flest mål i hela serien. Dessutom har man bara släppt in 9 mål, vilket är minst av alla. De två förlusterna kom mot Hjorted/Totebo och ett division 2 toppat Vimmerby B. Jag tyckte dock att Mönsterås spelade bättre fotboll i båda dom matcherna.

Ser man på skytteligan så har Mönsterås 3 spelare bland de 5 bästa. Moa Persson är tvåa med 13 mål, Magdalena Svensson trea med 12 mål och Johanna Lewandowski är delad femma på 8 mål. Inget annat lag är i närheten av denna offensiva bredd. Lägg därtill att det ser väldigt bra ut i alla lagdelar, där även de yngre spelarna tar för sig utmärkt.
Man kan väl säga att serien hittills har varit ganska så förutsägbar. Jag tippade inför säsongen att det skulle handla om just Hjorted/Totebo och Mönsterås. Även de två bottenlagen har jag prickat in så här långt. Hur som helst tippade media Mönsterås längre ner i tabellen. Även Mönsterås med nya tränaren Erik Jonsson i spetsen verkade vilja tona ner förväntningarna och det talades en hel del om generationsskifte. Och visst håller man på att slussa in många av de yngre tjejerna, men de flesta som varit med ett tag är ju faktiskt kvar, så i själva verket är truppen bredare i år. Jag skulle vilja påstå att den till och med är något bättre, även om jag självklart kan sakna en spelartyp som Ofelia Medhammar.

Det enda som har ställt till det ibland är de gånger Mönsterås inte har fått utdelning för sitt spelmässiga övertag, som mot H/T exempelvis.  Då kan motståndarna i värsta fall sticka upp och få det där ologiska målet. Nu ska man inte klaga då Mönsterås alltså har gjort flest mål av alla, men faktum är att de 40 målen kunde ha varit 60. Därför är det utmärkt att man på de tre senaste matcherna har gjort 21 mål. Med mål kommer självförtroende och nya mål.
Hur som helst är det inte någon omöjlig uppgift att ta in de där sex poängen som behövs för att ta hem serien. Vinner man returen mot Hjorted/Totebo och givetvis de andra matcherna så skulle det inte förvåna mig. H/T har en del matcher av derbykaraktär på programmet och de brukar vara ovissa. Mönsterås har dessutom fördel i målskillnaden.  Annars ska Mönsterås förstås försöka ta den positiva kvalplatsen. Ett kval är inte alltid av ondo då det kan visa om man har i tvåan att göra.

Nej, Mönsteråsdamerna, tränare Erik Jonsson, assistenter och alla andra runtomkring har all anledning att se framåt med tillförsikt.
När laget åkte ur trean förra året (nu tvåan) och först stod utan tränare så hade det kunnat leda till en kris. Men istället lyckades man till slut få fram en bra tränare, behålla de flesta spelarna och samtidigt påbörja den så viktiga påfyllnaden underifrån. Någon press att gå upp har man förstås inte på sig i år. Jag sätter ändå en slant på att damerna spelar i tvåan nästa säsong.

Inga kommentarer: