12 juli 2013

Varför så tyst när Lokalbollen läggs ner?

Det har snart gått en vecka sedan Kim Ahlqvist, chefredaktör på Lokalbollen, meddelade att sista artikeln är skriven.  Tiden räcker inte till och han beskriver utförligt hur mycket tid och energi ett sådant projekt kräver. Det är bra, för få förstår nog hur mycket det kräver. Han väljer nu att prioritera familjen och det har man ju full förståelse för.

Men varför är det så tyst? Borde inte alla fotbollsklubbar reagera? Lokalbollen har betytt mycket för att väcka intresse för den lokala fotbollen. Dessutom försvinner ju mycket kompetens ut i tomma intet när både chefredaktör och skribenter slutar. Eldsjälarnas kunskaper och engagemang borde tas tillvara. Man skall komma ihåg att Lokalbollen hade hög ambitionsnivå och kvalitetskrav på det som skrevs. Jag kommer definitivt att ta med mina artiklar på Lokalbollen som en merit när jag söker jobb.
Det talas nu om att sajten eventuellt skall säljas, och det kanske man kan göra. Jag vet inte. Men börjar det blandas in pengar så känns det inte lika roligt att jobba ideellt längre. Den som köper en sajt vill säkert tjäna pengar, och då känns det inte intressant att jobba gratis. Då fortsätter jag hellre med min egen blogg. Allt handlar annars om att hitta en uthållig organisation med fördelad arbetsbörda som kan motivera redaktörer och skribenter att stanna kvar, vilket sannerligen inte är det lättaste. Den som köper en sajt måste ju ha skribenter.

Jag började själv skriva för Lokalbollen under våren och bevakade matcherna i Mönsterås kommun. Jag tvekade innan jag åtog mig uppdraget eftersom jag redan har så mycket att göra, och då varje artikel tar tid om man vill få det i läsbart skick. Det handlar om respekt för läsekretsen. Om man har tid att gå på en match så hinner man i bästa fall göra lite research före matchen och gå igenom laguppställningar odyl. Sedan ser man matchen och antecknar allt av vikt. När matchen är slut åker man hem och börjar skriva. Om det är hemmamatch börjar man kanske skriva vid 21-tiden och är färdig framåt 23.00, inklusive korrekturläsning och finslipning. Mitt uppe i skrivandet ska man umgås med sin familj, natta flickan, hinna få i sig något etc. Vid bortamatch hinner man inte alltid skriva samma dag.

Om man inte kan gå på en match ringer man tränaren efter matchen och försöker få med så mycket som möjligt innan man skriver referatet. Att vara skribent för 4-5 matcher per vecka tar alltså omkring 10 timmar i skrivtid plus tiden man ser matcher. Givetvis blir det mindre tid om man är snabb på att skriva.

Ska man ha en stor fotbollssajt och bevara den ideell så kan man bilda en vanlig förening med styrelse och specifika ansvarsområden. På så sätt behöver inte en person ta ensamt superansvar. Då har man en chefredaktör, en webbansvarig, några artikelgranskare/språkredaktörer, en ekonomi- och reklamansvarig etc etc. Detta förutsätter förstås att det finns ideella krafter som vill ta det ansvaret. Bra med flera personer som delar på ansvaret och kan bolla idéer. Det gäller förstås också att få skribenter som har tid och krafter. Alla skriver visserligen inte lika långsamt som jag, men ändå. Eller...egentligen skriver jag ganska effektivt. Gillar bara inte hafs.

Man kan också försöka få fler företag att annonsera, vilket om många ställer upp, skulle kunna finansiera en tjänst som chefredaktör. Det har testats, men inte lyckats. Det är annars fullt rimligt och ofta det bästa. Risken är att det kan bli spänningar eftersom alla skribenter ändå lär få fortsätta jobba ideellt ett antal timmar varje vecka. Själv har jag inga problem alls med det upplägget, men jag har erfarenhet från andra sammanhang där det blev problem. Chefen fick då en förvisso låg lön för att kunna jobba heltid, men i och med att alla andra som jobbade flera timmar i veckan inte fick betalt för jobb de gjorde på känslig fritid, så skar det sig mellan vissa. Och en skuta med bara en kapten flyter inte särskilt länge.

Lokalbollen har varit en genial idé, men allt som bygger på ett fåtal eldsjälar (Kim, men även skribenterna), kräver en långtsiktigt hållbar organisation. Det räcker inte med helhjärtat engagemang. Det måste finnas sätt som fungerar. Kan jag tycka. Kim har gett allt. Nu tycker jag andra borde visa att de bryr sig.
Man kan förstås tänka sig helt andra varianter av mer anarkistisk karaktär. Alla som vill bevaka och skriva om lokalfotboll kan exempelvis samordna sina bloggar och sajter i ett löst nätverk med en huvudsida där man länkar till sitt referat eller sin artikel. Ambitionsnivån blir förstås ganska låg, men bättre än ingenting.

Inga kommentarer: