18 augusti 2013

Anfall bästa försvar när GIF slog Holsby med 5-1

Mönsterås besegrade Holsby med 5-1 efter 90 minuters konstant offensiv.
Mönsterås tog idag en fin seger med 5-1 mot Holsby efter 90 minuters offensiv uppvisning. GIF fortsätter därmed att sätta press på Hjorted/Totebo i toppen.
Offensivt balanserat
Holsby räknar jag som ett av de bättre lagen efter toppduon med ett par snabba kvalificerade anfallare. Därför blev jag något förvånad att GIF valde det djärva alternativet att spela med en trebackslinje. (Så såg det i alla fall ut för mig). Därmed skulle GIF bli väldigt offensivt balanserat och jag var orolig för att Holsby skulle lyckas springa igenom. En trebackslinje ställer höga krav på att backarna kan täcka ytor och att yttermittfältarna har snabbhet så de kan ta det defensiva jobbet. Men min oro var obefogad. Den offensiva uppställningen gav mål och fin underhållning. (nu kommer det väl nån och säger att det inte var trebackslinje)

Mönsterås sätter fart
Holsby började emellertid piggt, men utan att skapa något farligt. Det dröjde bara ett par minuter innan Mönsterås satte fart. Fina kombinationer varvades med snabba löpningar som skar djupa sår i Holsbyförsvaret som dock lyckades göra det ganska plottrigt och hålla undan. Och helt ofarliga var inte Holsby när man försökte ställa om i snabba kontringar. Men GIF:s backar tog effektivt hand om bollen innan några riktiga farligheter hann uppstå.
Målen kommer
I den 29:e minuten kom det förlösande målet. Olivia Johansson vann boll och frispelade Johanna Lewandowski som satte 1-0. Några minuter senare utökade Moa Persson till 2-0 efter fint spel. Därmed kändes det som om luften gick ur Holsby en aning och sista kvarten tog hemmalaget över helt, men fler mål blev det inte i första halvlek.

Offensiven fortsätter
I andra halvlek fortsatte GIF med sin offensiva uppställning. Många lag skulle ha säkrat defensiven, men kanske har man i åtanke att det kan bli en målskillnadsaffär i det fall man kommer ifatt Hjorted/Totebo. Så jag tycker det var strategiskt klokt att fortsätta ösa på framåt.

Fler mål
Mönsterås kom i anfall efter anfall och kostade på sig att missa några frilägen innan Lisa Johansson kunde göra 3-0 efter ungefär 65 minuter. I så fall bör det ha varit hennes första mål i A-laget i seriespel. Välplacerat dessutom. Det hon saknar i rutin kompenserades med noggrannhet. Bara minuten senare var man nära att utöka, men friläget förvaltades inte. Istället kunde Holsby reducera till 1-3 efter en hörna.
Någon riktig spänning blev det emellertid inte. Bara några minuter senare kunde Mönsterås göra 4-1 genom Moa. Och med 7 minuter kvar gjorde, om jag inte såg fel, Linda Almqvist 5-1.

Underhållande
GIF hade flera frilägen i andra halvlek som kunde ha resulterat i minst det dubbla antalet mål idag, men 5-1 mot Holsby är förstås ändå bra. Så länge man skapar så här många chanser så vinner man trots viss ineffektivitet. Det är fantastiskt underhållande och positiv fotboll som GIF:s damer bjuder på. Synd att det inte är fler som kommer till IP för att ta del av spelet.
Bra att GIF i Ebba Kjellberg har ytterligare en målvakt för A-laget. Hon ställdes inte på så svåra prov idag kanske, men agerade säkert. När Mönsteråsdamerna spelar går det undan. Motståndarna hänger helt enkelt inte med. Jag ger idag extra plus till hypersnabba Johanna Lewandowski som måste vara seriens snabbaste spelare. Ingen hinner med när hon sätter fart. Och förlorar hon boll så springer hon bara ifatt motståndaren och tar tillbaka bollen. Men i övrigt borde väl alla nämnas då alla lagdelar skötte sig exemplariskt. Och givetvis kan man inte genomföra en så offensiv match om man inte litar på backlinjen. Det kunde man.

Segern innebär att man fortsätter pressa Hjorted/Totebo i toppen. H/T lär ju inte förlora idag mot Högsby. Inte heller i nästa match mot Hult. Men sedan följer några matcher som inte är lika givna. Då möter H/T Vimmerby borta, Åseda borta, Mönsterås och Tjust borta. Inte helt givet att H/T tar 9 poäng där. För GIF gäller att vinna varje match och så får vi se hur långt det räcker.
Tyvärr glömde jag mina pennor, så referatet bygger mest på mitt dåliga minne. Återkommer med eventuella rättelser när Smålands FF har skrivit in alla fakta. (Vissa rättelser nu gjorda)