9 augusti 2013

Seg start på höstsäsongen för GIF

Madesjö besegrade Mönsterås med 2-1, vilket betydde tredje raka vinsten mot strandalag.

Det började egentligen redan på uppvärmningen när "Vi är röde, vi är hvide" på grötig danska dånade ut från IP:s högtalare.

Tredje raka segern mot Strandalag för Madesjö
Madesjö har nu mött tre strandalag på raken och besegrat alla. Igår var det Mönsterås tur att få stryk. Hemmalaget var inte i närheten av sin normala standard och hade det inte varit för en viss förbättring i andra halvlek så hade jag varit orolig för fortsättningen.

Trevande start
Matchen började trevande i lågt tempo. Som en strandpromenad där det gällde att undvika att trampa på badgästerna. GIF nådde inte fram med många passningar, utmanade sällan, saknade intensitet och verkade inte vilja stöta ihop med gästerna (och när man väl stötte ihop fick man frispark emot sig eftersom man hela tiden kom in i duellerna för sent). Men man kan inte promenera sig igenom ett stabilt Madesjöförsvar. Det kräver snabba passningar utmed marken och djärva oväntade initiativ. Vid ett par tillfällen fick GIF in bollen bra i motståndarnas straffområde, men det var allt för sällan.
Madesjö tar ledningen
Istället kändes Madesjö trygga i sin taktik. Man backade hem och kontrade lurigt. I den 25.e minuten kunde så Madesjö helt logiskt ta ledningen i sviterna efter en hörna där Mönsterås egentligen borde ha fått undan bollen, men föll tillbaka i gamla synder, varpå bortalagets Fredrik Thunell kunde trycka in bollen till slut.

Kvittering
Madesjö hade sedan bud på flera mål och borde dessutom ha fått en straff, men istället kunde GIF kvittera i den 38 minuten. Denis Halilkanovic kom loss på vänsterkanten och fick på ett hårt inlägg som blev till ett skott som letade sig in i målet. Personligen tyckte jag att Martin Lindqvist nickskarvade in bollen, men enligt domarrapporten var det självmål. I så fall måste det ha varit målvakten, men brukar målvaktstabbar räknas som självmål. Hur som helst 1-1.
Det är lika bra att säga som det är. Första halvlek var den sämsta halvleken jag har sett av GIF på flera år. Det såg helt enkelt inte samspelt ut i kombination med lågt tempo och ingen som gjorde jobbet.

Madesjö kontrar in segermålet
I andra halvlek höjde GIF tempot och fler bollar hamnade rätt. Vi fick också se en och annan fin kombination. Man kunde i alla fall ana vad laget kan. Men Madesjö backade hem än mer och det blev väldigt små ytor att jobba på. Så istället kunde Madesjö göra som man planerat och kontra in 2-1 i den 64:e minuten. Alexander Olsson fick bollen och kunde springa i en lucka mellan innerback och ytterback. Och där gjorde han inget misstag utan placerade bollen förbi Stenfelt i målet.
GIF gjorde några byten men inget hjälpte idag. Sista 20 minuterna matade man in bollar i Madesjös straffområde, men där var det för uddlöst. Madesjö hade ett par långa spelare som nickade bort nästan allt, om nu inte målvakten fångade bollen.

Kan betydligt bättre
GIF har gjort en mycket bra vårsäsong som nykomling. När nu höstsäsongen drog igång så borde därför spelet ha genomsyrats av självförtroende, intensitet och spelglädje. Visserligen är Madesjö ett svårt lag att möta eftersom de är så taktiskt grundstarka. GIF hade dessutom fått ändra i backlinjen. Och Idris verkar ännu ha problem med ljumsken och fick utgå. Men hur man än resonerar så var första halvlek för risig. Så får det inte se ut efter ett sommaruppehåll. Nu vet jag ju att laget kan mycket bättre, och det är jag säker på att det blir. De flesta lag har väl ett riktigt bottennapp per år, och nu är den avklarad.

Nästa torsdag väntar Överum borta och då hoppas jag få se GIF-andan igen. Självklart åker jag till Överum. Jag är ingen medgångssupporter. När laget i ens hjärta förlorar är man aldrig bara en betraktare utifrån. Lika väl som man gläds tillsammans vid segrar så lider man med laget vid en förlust. Att jag nu gnäller är enbart för att väcka lite ilska och jävlar anamma inför nästa match.

GIF:s startelva (med reservation för ev fel)
Mv: Mathias Stenfelt. B: Manfred Löfström, David Olsson, Johan Nyström, Hadi Mustafai. M: Erik Olsson, Sebastian Karlsson, Martin Nilsson, Denis Halilkanovic. F: Idris Eliassi, Martin Lindqvist. Inbytta: Mariwan Waissi, Sabbah Mustafai, Oskar Olsson, Damir Hasicic.