25 augusti 2013

Tvåsiffrigt för GIF mot Högsby

Mönsterås tryckte på under hela matchen. 11-0 blev det till slut mot Högsby.

Serietvåan Mönsterås mot bottenplacerade Högsby kunde väl bara sluta på ett sätt. Men det är inte alltid lätt att gå ut och göra jobbet konsekvent i de där matcherna som man förväntas vinna. Hur som helst tippade jag 7-0, men när domaren lät slutsignalen ljuda över Frövi IP i Högsby så hade Mönsteråsdamerna gjort hela 11-0 efter en offensiv kavalkad.
Två snabba mål
Jag hade knappt hunnit sätta mig förrän Olivia Johansson placerade en frispark i nät från en position ett par meter utanför straffområdet. Två minuter senare gjorde Mönsterås 2-0 på ett skott från Ebba Körge. En smakstart på matchen.

Fler mål
Högsby är ett fysiskt lag, men bortalaget hade inga större problem att ta sig fram med den ena fina kombinationen efter den andra,  både i mitten och på kanterna. Och efter tjugo minuter blev det ny utdelning. Magdalena Svensson, som idag visade att hon även är en fin framspelare, snappade vaket upp en boll på Högsbys planhalva och passade till Moa Persson som säkert satte bollen i nät. 3-0.
Fem minuter senare blev Ebba Körge fint framspelad och i friläget gjorde hon inget misstag utan satte 4-0. Minuten senare gjorde Lisa Johansson vaket 5-0 på ett välplacerat skott, vilket också blev halvtidsresultatet.

Målkavalkaden fortsätter
Andra halvlek började som den första med ett par snabba Mönsteråsmål. Först sprang Ebba Körge på en boll som ingen verkade bry sig om och ensam med målvakten blev det 6-0. Minuten senare fick vi se matchens delikatess. Linda Almqvist kom fri med målvakten och avslutade med en fantastisk liten lobb. Det var värt hela entrépengen, om det hade varit någon.
Mönsterås fortsatte med sin offensiv och skapade farliga lägen i nästan varje anfall. Högsby stack upp någon enstaka gång och fick ett par hörnor, men utan att det blev riktigt farligt. Efter drygt 60 minuter gjorde Magdalena Svensson 8-0. Det fortsatte sedan med 9-0 av Ebba Körge via stolpen, 10-0 av Linda Almqvist och avslutningsvis 11-0 av Ebba Körge som därmed torde ha gjort 5 mål idag och visade att hon är en säker avslutare.

Mönsterås var helt överlägset, men Högsby kan säkert hitta tillbaka till trean om några år. Bäst var deras målvakt och nr 10 Gabriella Jonsson. Trots resultatet vek laget aldrig ner sig.
Mönsterås imponerande med självförtroende och sprudlande anfallsfotboll. Förra veckan förvånades jag över att GIF spelade med något som närmast såg ut som en trebackslinje. Idag såg det ut som tvåbackslinje. Ja periodvis hade man bara en spelare som bevakade ytorna framför målvakten. Det var väl en synvilla, men laget var så offensivt balanserat att det såg ut så. Men tränare Erik Jonsson vet förstås vad han gör. Mot Högsby kan man spela så. Men även om det var ett bottenlag man mötte så måste man imponeras av den konsekventa offensiven under 90 minuter. Att göra många mål är dels bra för självförtroendet, dels för målskillnaden. Efter den här omgången har Mönsterås 13 mål i bättre målskillnad än Hjorted/Totebo, så om Mönsterås skulle komma ifatt så ser det onekligen bra ut. Och det som slog mig idag är också vilka fina framspelare GIF har. Mycket fint samspel i många anfall.

En segerdag som denna vill jag lyfta fram hela laget och skriver därför upp hela den laguppställning som anges på Smålands FF: Anna-Lena Adolfsson (manar på spelarna bra de perioder hon inte har så mycket att göra), Elin Eriksson, Lisa Johansson, Olivia Johansson (som även visade sig vara en mittback med kvalitet), Lina Anderberg, Ebba Körge, Sara Olsson, Lina Rydhage, Magdalena Svensson, Moa Persson, Linda Almqvist, Johanna Lewandowski, Julia Bäckström, Ronja Svensson. Tränare: Erik Jonsson.