13 september 2013

Ny ordförande - att tänka på


För några veckor sedan kunde vi läsa i tidningen att hembygdsföreningens ordförande ”Polle” tänker sluta som ordförande efter det här verksamhetsåret. Jag har ju vetat om det länge, men i och med att det stod i tidningen så är det offentligt. Valberedningen har nu den svåra uppgiften att finna en ny ordförande. Men inget hindrar ju att man som medlem i föreningen funderar.

Lokalhistorisk kompetens
Det finns föreningar som har tagit in ordföranden utifrån som inte kan särskilt mycket om bygdens historia. Det brukar inte sluta bra. Den som är ordförande samlar i sin person det som föreningen står för och bör därför kunna en hel del om bygdens historia och vara villig att lära sig mer. Kunskaper är viktiga för att kunna föra föreningens arbete framåt och även kunna argumentera när viktiga kulturmiljöaspekter står på spel. Kunskaper i bygdens historia bör prioriteras när man söker en ordförande.

Social kompetens
Vidare bör en ordförande ha det man brukar kalla social kompetens. Inte så att man är en slätstruken mes, men att man har en förmåga att nå ut till så många som möjligt och stöta sig med så få som möjligt.

Öppen för nya människor
En ordförande bör vara öppen för nya idéer och nya människor. Släppa in människor i processer.

Delegera och organisera
En ordförande bör kunna delegera och bidra till bra organisation. Viktigt att inspirera medlemmar till aktivt arbete.

Stå upp för stadgarna
En ordförande ska kunna stå upp för föreningens stadgar även om exempelvis kommunen har en annan linje.

Några namn går jag inte på, utan hoppas bara att valberedningen lyckas väl. Det är ju inte brukligt att styrelsen lägger sig i valberedningens arbete, men jag ingår inte i styrelsen och valberedning förväntas ju ha god kontakt med medlemmar för att känna av deras vilja.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det framgår ju klart å tydligt i detta inlägg att du anser dig själv som självskriven ny ordförande.

Jonny sa...

Ha, ha, du kan inte vara seriös. I så fall hade jag givetvis inte skrivit det här. Jag lever bara upp till ett par av de nödvändiga kriterierna. Med tanke på hur jag utmanat etablissemanget i Mönsterås så skulle genast 3/4 av alla sponsorer försvinna. Nä, nä. Ordförandeskap har aldrig och kommer aldrig att intressera mig. Jag är inte den typen. Vill forska och gräva.

Anonym sa...

Tyvärr är det så nu för tiden att föreningar sällan kan tänka på ämneskompetensen. Sjukt, men goda kontakter med kommun, företagare och sponsorer väger tyngre. På sikt hotar det idealismen.