13 december 2013

Lunginflammation


Bloggen går lite på sparlåga just nu. Orsaken är att jag fått lunginflammation. Har ju haft luftrörskatarr ett par tre veckor, men kände för ett par dagar sedan att det blev tungt att andas samtidigt som jag hade hjärtklappning. Ett blodprov visade dock att sänkan bara var 9 och tempen bara 37,9, så inget tydde väl egentligen på lunginflammation. Men när läkaren lyssnade på lungorna så hördes knastrande ljud. Dessutom var min syreupptagning något försämrad. Egentligen ville de väl göra lungröntgen också, men jag frågade om vi inte kunde börja med antibiotika och se om det har effekt. 

Så nu har jag ätit antibiotika ett par dar. Har ju inte någon feber att tala om, så på det sättet går det bra. Men det är tungt att andas så fort jag rör mig minsta lilla, vilket är minst sagt obehagligt. Så jag får försöka sitta så mycket som möjligt. Då går andningen lättare. På nätterna försöker jag lasta kuddar så att jag kan sitta och sova. 

Kanske är det mykoplasma. Då brukar inte sänkan bli så hög. Dottern var ju sjuk först på ett sätt där allt stämmer med mykoplasma. Sedan blev jag sjuk och nu även frugan på exakt samma sätt. Har i alla fall fått en antibiotika som ska hjälpa både mot mykoplasma och pneumokocker. Men det kan förstås vara en virusgrundad lunginflammation och då är det bara att låta läkningen ha sin naturliga gång. Nu hoppas jag förstås på ett Guds mirakel. Gud använder sig givetvis också av mediciner och kroppens egen läkande kraft som han har lagt ned i den, men Bibeln talar också om att Jesus botade sjuka direkt. Ja, det står faktiskt att han botade alla, både dem som var lite framåt och jobbiga och de som var ödmjuka och tvivlade.

När Jesus ger missionsbefallningen talar han förstås om att predika evangelium, men också om att ”de skall lägga händerna på sjuka, och de skall bli friska.” Det ledsamma är att det mest är i kristenhetens ytterkanter som man verkar ta detta på allvar. Eller har jag bara missat något? Men när jag söker på nätet om detta så hittar jag mest länkar till lite udda kristna grupper i periferin. 

Men om Jesus har gett församlingen detta uppdrag så borde väl både Svenska kyrkan och de andra kyrkorna be för sjuka väldigt konkret om de sjuka själva vill det. Jag skulle gärna bjuda hem en präst eller pastor eller annan kristen med gåvan att bota. Lunginflammation är ingen gåva från himmelen. Sjukdom är inget gott. Jesus behandlade sjukdom som en fiende och botade alltid direkt när han gick här på jorden.

Nå, jag kan förstås be själv och faktum är att den konstiga nack- och huvudvärk jag hade tidigare i höstas försvann, även om jag också har varit klok att följa upp botandet med en halskrage i förebyggande syfte.

Inga kommentarer: