11 december 2013

Mönsteråsbloggen granskar inför valet I - Mandela kallas tyrann och Obama rasist


Den som sitter i kommunfullmäktige har fått ett förtroendeuppdrag som förpliktigar. Mönsteråsbloggen kommer inför valet att granska de olika partierna och undersöka vad de har gjort sedan förra valet. 

Först ut i min granskning är Sverigedemokraterna som fick två mandat i Mönsterås i förra valet. Ingen av de två ledamöter som valdes in sitter idag kvar för partiet. En man flyttade och den andre skrev gång på gång så plumpa saker om invandrare att han inte längre levde upp till partiets nya nolltolerans. Innan partiet han sparka honom så lämnade han självmant och gick över till nazistiska Svenskarnas Parti. Han sitter nu som politisk vilde.

En ersättare har alltså tillträtt och ersatt den som flyttade. Huruvida hon lever upp till nolltoleransen är inte upp till mig att avgöra, men på Facebook skriver ledamoten inlägg som är minst sagt kontroversiella. Och det man skriver offentligt räknas också som offentligt information.

Så här skriver ledamoten om den nyligen avlidne Nelson Mandela den 7 december:

”Hur kan alla sörja en sådan tyrann? Har hela världen blivit galen och glömt vad han egentligen gjorde?! Terror, våld och död följde i hans spår och nu hyllas han? Kanske ett brinnande bensinindränkt däck runt halsen kan få människor att minnas?!!!”

I ett annat inlägg kallas president Obama för ”den evige rasisten”.

Ledamoten verkar i övrigt inspirerad av den amerikanska Tea Party-rörelsen – en konservativ amerikansk politisk rörelse som har en mycket aggressiv retorik och motsatt sig Obamas sjukreform i så hög grad att han jämförts med en nazist.

Ledamoten har självklart rätt att ha dessa åsikter, och hon står uppenbarligen för dem offentligt. Politik handlar inte bara om att representera partiets program. Det handlar också om ett personligt förtroende. Därför är det man skriver på sociala medier viktigt när man gör en helhetsbedömning. I nästa inlägg ska vi se vad SD har gjort i fullmäktige de senaste åren.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag ser fram emot ditt kortaste inlägg någonsin om du skall beskriva SDs prestationer i fullmäktige. Glöm inte att kolla närvaron på mötena. Det minsta man kan begära av ett parti som röstats fram i demokratiska val är att man har tillräckligt med respekt för sina väljare för att delta i besluten.

Anders Johansson