3 maj 2014

Motvind för Mönsteråsdamerna

IP gästades idag av Blekingelaget Ramdala som var en ny bekantskap för mig. Efter en mållös första halvlek så tog bortalaget över i andra och kunde vinna med 1-0.

Matchen började försiktigt och lagen tog det säkra före det osäkra. Men efter tio minuter tog GIF över allt mer av spelet, utan att lyckas komma till de där riktigt farliga avsluten. Men precis som mot Madesjö senast så var det något som hände efter en halvtimma. Plötsligt förändrades matchbilden och Ramdala pressade på sista kvarten.  Bortalagets duktiga Pernilla Lindberg kom i ett par farliga lägen, men Anna-Lena Adolfsson fredade målet.
I andra halvlek tog Ramdala över och pressade i stort sett hela tiden. Vinden hade dessutom tilltagit och GIF hade en allt tuffare motvind att tampas mot. Nu kan man inte skylla på motvinden. Ramdala hade ett säkrare passningsspel och var lite tyngre, och man kämpade till sig den ena frisparken och hörnan efter den andra.

Det höll till den 79:e minuten. Ramdala slog som vanligt en frispark in i straffområdet och den här gången nickskarvades bollen in i mål.
Mönsterås försökte sedan gå framåt för att få in kvitteringen och lyfte in bollen i straffområdet några gånger, men något mål blev det inte. Ramdala var matchen igenom bra på att krympa ytorna för GIF.

Mönsteråsdamerna har fått en tuff start på division 2 spelet, men jag tror det vänder snart. Nu har laget spelat två matcher med samma mönster – GIF för spelet en halvtimma, men sedan tar motståndarna över. Men det är nu man får visa att man har lagmoral och ge allt i varje match. Mer kan man ju inte göra.
Personligen fortsätter jag att förundras över att det skjuts så få skott inom damfotbollen. Kvinnor har kortare medellängd än herrar, och fotbollsmålen är sedan gammalt anpassade efter herrarna. Det betyder att skott borde löna sig mer inom damfotbollen. Säg att man lyckas skjuta 15-20 skott per match. Jag är säker på att ett par bollar skulle slinka in.

För fler bilder rekommenderas ett besök på fotografen Tomas Jonssons sida.