2 maj 2014

Skolan rapporterade inte 15 av 17 kränkningar till huvudmannen

Enligt Skollagen från 2010 så är skolorna skyldiga att rapportera alla kränkningar till huvudmannen (dvs kommunen= Barn- och utbildningsnämnden).

Jag begärde ut de rapporter som XXX-skolans rektor skickat till huvudmannen och fick listorna för 2011-2014.

Åren 2011-2012 rapporterade rektorn bara 3 fall vilket, när man ser hur många hon rapporterat in 2013 och hittills i år, avslöjar att hon inte har rapporterat in mer än en liten bråkdel av det som hänt på skolan. Först 2013 börjar det bli någon slags systematik i rapporteringen och då rapporterar hon 29 kränkningar. 2014 har hon hittills rapporterat 20 kränkningar. 29 kränkningar på hela 2013 och redan 20 i år, tyder på att det kan ha slarvats även 2013.

2012-2013 anmälde jag 17 kränkningar. Av dessa rapporterade rektorn två. 15 av 17 är alltså inte rapporterade. Av 11 kränkningar 2012 rapporterades inga. Av 6 kränkningar 2013 rapporterades 2.  För detaljer se nedan.

Detaljer
2012 februari – Dotter ser en tjej som får knytnävslag i ansiktet och sparkar i magen vid upprepade tillfällen. Ej rapporterat.
2012 april – Dotter hotad med träpinne som är som en kniv, skenhugg mot huvudet som stannar någon centimeter ifrån. Vid upprepade tillfällen. Ej rapporterat.

2012 april – Dotter får hårda knytnävslag i ryggen vid upprepade tillfällen. Ej rapporterat.
2012 april – Dotter får hård spark i magen och hotas med knytnävslag i ansiktet. Ej rapporterat.

2012 april – Dotter sparkas på benet av samma elev som ovan. Ej rapporterat.
2012 maj – Dotter brottas vid flera gånger ner av annan elev som sedan sätter sig över henne så att hon får svårt att andas. Ej rapporterat.

2012 juni – En tjej säger ”varför är du så ful” till dotter, säger att hon har fula skor och river sönder en sak för henne. Ej rapporterat.
2012 juni – En kille slår dotter hårt i huvudet och brottar ner henne. Ej rapporterat.

2012 våren – Dotter knuffas in i en vägg och får skrubbsår på armen. Killen tar sedan strypgrepp. Ej rapporterat.
2012 september – Elev tar mellanhårt strypgrepp på dotter under vredesmod. Ej rapporterat.

2012 november – Dotter får hård knuff ryggen så att hon ramlar och slår sig. Oprovocerat. Ej rapporterat.
2013 januari – Tjejer viskar och säger senare att dotter är äcklig. Ej rapporterat.

2013 februari – Elever tjatar och retas för att dotter är smal. Ej rapporterat.
2013 april – Dotter knuffas i matsalen in i en stol så att hon skadar sig. Ej  rapporterat.

2013 - En kille bredvid dotter i matsalen skakar dotters stol flera dagar i rad så att hon får ett sår på ena tån , håller på att sätta i halsen och får hemsk hostattack och vissa dagar tvingas stå upp och äta. Ingen lärare noterar ens detta. Ej rapporterat.
2013 aug – Dotter brottas ner och får en pistol tryckt i nacken. Rektorn rapporterar.

2013 oktober – En kille säger käften och knuffar sedan dotter av stolen i matsalen. Nästa dag slag i magen så att hon tappar luften. Rektor rapporterat.

5/5. Skolchefen säger att en förklaring kan vara att skolan inte ansett det vara kränkningar. Nähä, men herregud....sparkar, strypgrepp, knytnävslag...vad är då en kränkning? Riktigt låg bortförklaring. Dessutom har ju alla elever, med något undantag, bett henne om förlåtelse och erkänt.

1 kommentar:

nellies granny sa...

Hej!
Mönsterås förnekar sig inte, det är en mobbarköping fortfarande, sopar sina jätteproblem under mattan precis som när jag gick i skolan. Det din dotter får utstå är i grövsta laget, vad kan snorungarna hitta på när de blir större?
Har följt din blogg sporadiskt eftersom jag inte alltid vistas i pc-land, men det verkar som om våldet har eskalerat, hon måste ju
ha ont i magen dagligen. Du är inte säker på att hon bör byta skola? Förstår om du tänker att det är mobbarna som bör byta, varför ska Hilja ge efter...men eftersom ni uppenbarligen inte får NÅGOT stöd kan det vara svårt för ett barn som inte har sin luttrade förälders viljestyrka och övertygelse. Det här kommer att sätta sina spår och färga hennes bild av sin barndom.
Lycka till!