28 februari 2015

GIF vände underläge och vann

Mönsterås nyförvärv Jesper Fransson utmanar Fågelfors bakre led.
Mönsterås ungdomar lyckades till slut vinna över kommande seriekonkurrenten Fågelfors med 4-3 efter att ha hämtat upp ett 1-3-underläge. Spelet hade en hel del i övrigt att önska, men matchen visade ändå att rätt inställning under 90 minuter alltid är oerhört viktigt.

Matchen började besynnerligt. GIF passade fram och tillbaka i backlinjen på ett alldeles för tafatt sätt, och en huggande bortaspelare kunde enkelt bryta emellan och göra 1-0.

Fågelfors fortsatte äga det mesta av spelet och agerade både tyngre och säkrare med boll än Mönsterås. Hemmalaget såg stressat ut i uppspelen och det blev för många långbollar och för lite ordnat spel.

Ändå lyckades Mönsterås kvittera. Bollarna mot den evigt löpande Martin ”Linkan” Lindqvist gav till slut utdelning, även om det här var en fin boll mot det duktiga nyförvärvet på vänsterkanten, Jesper Fransson, som i sin tur spelade in mot ”Linkan”. Överraskande i positiv mening att se ”Linkan” på planen, då det har sagts att han skulle göra uppehåll ett år. Men han är förstås så oerhört nyttig för GIF:s offensiv.

Mönsterås fick lite bättre energi av målet och högg framåt ganska farligt emellanåt. Men Fågelfors agerade mer helgjutet och låg närmast ett ledningsmål. Bortalaget hade bland annat en klockren ribbträff. GIF saknade inte ”nästan-lägen”, men effektiviteten i sista momentet saknades.
I slutet av halvleken lyckas Fågelfors få in bollen efter en hörna där GIF inte får bort bollen. 2-1 i halvtid var rättvist.

I andra halvlek dröjde det inte länge förrän GIF ännu en gång slarvade i uppspelet. En bakåtpassning gick fel och Fågelfors spelare kunde löpa själv mot GIF:s målvakt Adam Thelaus som inte hade mycket annat att göra än att chansa på kroppskontakt. Domaren blåste för straff, vilket Fågelfors säkert förvaltade till 3-1.

Den ledningen kan man kanske tycka att Fågelfors borde ha kunnat bevaka. Men GIF visade nu fina kämpatakter och satsade framåt. Plötsligt fick Simon Johansson tag på ett fint inspel och reducerade till 2-3. Inte så långt därefter tryckte Manfred Löfström in 3-3. Och när matchen närmade sig slutet dök Christian Hauge Sjöstrand upp från ingenstans och sköt välplacerat in 4-3 från långt håll.

Rättvist? Sett till spelet kan det kanske diskuteras, men samtidigt får man ge det unga GIF-laget beröm för att man fortsatte nöta på, fortsatte försöka hitta vägarna framåt, fortsatte visa fin lagmoral. Den inställningen kan bli oerhört viktig denna säsong. Samtidigt måste sägas att två av baklängesmålen bottnade i ett passningsslarv man sällan ser. Egentligen var det bra att misstagen gjordes, för då kommer man förstås att jobba extra mycket med den biten framöver. Sådant måste vara bortslipat när det väl är seriepremiär.

Jag höll idag ett extra öga på nykomlingarna. Jesper Fransson var pigg och gjorde en fin insats på vänsterkanten. Tror det kan bli bra. Målvakten Adam Thelaus kan vad jag kunde se inte lastas för något av baklängesmålen och verkade stabil. På mitten visade sig Simon Kauppala vara en riktig slitvarg, även om han inte lär vinna många nickdueller. Christian Hauge Sjöstrand kom in och gjorde mål. Adam Berkeby stabil insats som back.


För GIF:s del handlar det om att fortsätta mejsla fram ett fungerande grundspel, bli mer samspelta och sluta slarva vid uppspelen. Lyckas man med det och tar med sig inställningen från idag, så ska det väl inte behöva bli så tokigt när allvaret börjar.

Mål för Fågelfors: Henrik Johansson (2) och Pontus Persson.
Mål för Mönsterås: Martin Lindqvist, Simon Johansson, Manfred Löfström och Christian Hauge Sjöstrand.

Martin "Linkan" Lindqvist var tillbaka i GIF, trots rykten om ett uppehåll i år. Mål blev det förstås.
Inga kommentarer: