14 februari 2015

Längtar efter en hederlig gammal pilsnerfilm

Noterar att den senaste filmtrenden synes vara "smisksex". Känner att jag längtar tillbaka till stumfilmsepoken. Eller en gammal hederlig pilsnerfilm, en Åsa-Nissefilm där det mest erotiska är lanthandlare Sjöqvisten som flirtar med fröken Bretta. (Tror jag har alla Åsa-Nissefilmer på VHS).

Det finns något perverterat i hela underkastelseidén, att bli bunden, piskad, utsatt för smärta. Saknar människor förmåga att uppskatta det ”vanliga”? Erotiken var förmodligen betydligt mer rolig förr när man inte pratade sönder den, utan omgav den med viss spänning och mystik.


Men breddar man diskussionen så är det själva idén om underkastelse som är det sjuka. I alla sunda relationer uppmuntrar man varandra till personlig utveckling och mognad, inte till underkastelse. 

Jag lägger mig förstås inte i om människor tycker om att hänga i krokar eller bli piskade. Men det ska inte framställas som något normalt, som vilket som helst, på en erotisk fri marknad. Det är en avvikelse. I vår värld straffas människor med spöstraff i många länder, kvinnor torteras och stenas. I det perspektivet far jag än mer illa av tidens underkastelsetrend.

Inga kommentarer: